DORDRECHT – De provincie Zuid-Holland heeft de omgevingsvergunning van Chemours verder aangescherpt. Het is een maatregel om de ‘vergunde’ emissies van de GenX stoffen naar water en lucht aanzienlijk te verlagen. Naast de verlaging van emissies verplicht de provincie Chemours om te onderzoeken hoe de emissies naar de lucht en het water nog verder kunnen worden teruggedrongen. Er zijn grote zorgen om de uitstoot van deze stoffen bij het bedrijf.

Aanleiding voor de wijziging van de omgevingsvergunning van Chemours is het RIVM rapport ‘Evaluation of substances used in the GenX technology by Chemours Dordrecht’. Uit de rapportage blijkt dat er onduidelijkheid is over de eigenschappen van de GenX componenten FRD-903 en E1. Voor de provincie was dit aanleiding om in te grijpen. Totdat er meer duidelijk is over alle eigenschappen van de GenX componenten spant de provincie zich maximaal in om de emissie van deze stoffen te beperken.

Proefinstallatie
Op dit moment ontbreken voor de provincie voldoende inhoudelijke gronden om het bedrijf te verplichten tot verdere beperking of volledige ‘uitfasering’ van de lozing. Het wordt daarom niet haalbaar geacht om een besluit met die strekking te nemen. De provincie verplicht Chemours wel om te onderzoeken hoe de emissies naar de lucht en het water nog verder kunnen worden teruggedrongen. Chemours laat op zijn beurt weten in een grootschalige proefinstallatie te investeren om de emissie van GenX in afvalwater verder terug te dringen. Het bedrijf is zich ervan bewust dat er in de directe omgeving van de productielocatie in Dordrecht vragen en zorgen zijn over GenX . Het bedrijf laat weten: ‘Het is de uitdaging om technisch haalbare oplossingen te vinden om de emissie van de hulpstof GenX efficiënt verder te reduceren. Chemours heeft een mogelijke oplossing geïdentificeerd en wil de haalbaarheid daarvan onderzoeken om een proefinstallatie zo snel mogelijk in bedrijf te kunnen stellen. Met het bouwen van deze grootschalige proefinstallatie, met een koolstof bed-filter, streeft Chemours ernaar de genoemde emissie in afvalwater nog verder terug te brengen.’

Het ligt in de bedoeling om deze proefinstallatie komende zomer operationeel te hebben. Resultaten uit het werken met de proefinstallatie zijn dan eind van dit jaar beschikbaar. ‘Het is belangrijk om te benadrukken dat het waterbedrijf Oasen verklaard heeft dat het drinkwater veilig is’, besluit Chemours.