Dit is een verhaal uit Thuis in Papendrecht, één van de vele andere titels die Dordt Centraal uitgeeft. Al onze wijkmagazines en speciale uitgaves zijn digitaal terug te vinden op www.dordtcentraal.nl, onder ‘Lees specials online’!

PAPENDRECHT – Zeker 250 kittens per jaar vangt Stichting kittenopvang WeBa jaarlijks op. “Dit jaar gaan we denk ik zelfs over de 300”, schat beheerster Barendina Baldee in. Zij richtte de stichting in 2008 op met haar dochter Wendy en haar man. Samen met Mariska de Witt, coördinator gastgezinnen, en vele andere vrijwilligers worden er bergen werk verzet. Met veel liefde natuurlijk. Het kunnen herplaatsen van levendige en gezonde kittens schenkt de vrijwilligers volop voldoening. Momenteel wordt er hard gewerkt om ‘het werkgebied’ zelfs uit te breiden.

Nee, er is in al die jaren geen afname te zien in het aantal kittens dat de stichting opvangt, veelal vanaf dat ze één dag oud zijn. Daar zijn verschillende redenen voor, stellen Barendina en Mariska. De voortdurende zwerfkattenproblematiek bijvoorbeeld. “Mensen hebben soms niet de financiële middelen om hun kat te laten castreren of steriliseren, of geld om afstand van ze te doen, waardoor deze dieren op straat belanden”, vertelt Mariska. Ook onverschilligheid onder kattenbezitters speelt een rol, net als het onrealistische beeld dat sommigen hebben van een ‘nestje’. “Dat is allemaal leuk, zolang het goed gaat. Maar als de moederpoes geen melk blijkt te kunnen geven, wordt het een ander verhaal.” Barendina: “En dan hangen ze bij ons aan de telefoon. En zo gaat het maar door. Dit jaar hadden we een vrij vroege piek, meestal valt die in de zomertijd, waarbij we de 100 kittens al aantikten.”

Gastgezinnen
Barendina en Wendy begonnen destijds met de kittenopvang nadat zij zelf een aantal kittens hadden opgevangen en het verzoek hiertoe kregen van de Dieren SOS en de Stichting Zwerfkatten Dordrecht. Barendina was destijds betrokken bij Amivedi, dat zich inzet voor gevonden en vermiste huisdieren. “’Is dit niet iets voor jullie?, werd ons gevraagd. Ik zag de bui al hangen, maar besloot het toch te doen.” In het eerste jaar ving het gezin al 150 kittens op. “Maar gelukkig sloten al gauw de eerste vrijwilligers en gastgezinnen zich aan.” Inmiddels telt de kittenopvang 35 gastgezinnen waar een beroep op kan worden gedaan. Nieuwe gastgezinnen worden altijd gezocht. Vanuit het eigen netwerk komen herhaaldelijk verzoeken binnen voor een plekje. Mariska attendeert belangstellenden erop dat de opvang van de kittens uitdagend werk kan zijn. “Mensen hebben er een romantisch beeld bij, van schattige pluizenbolletjes. De realiteit is vaak anders. De kittens komen veelal van straat, zijn niet tam, kunnen onder de vlooien zitten. De eventuele moederpoes is vaak verwilderd, blaast, en is verre van sociaal. Het vergt heel veel geduld om van een hoopje zieke, schuwe kitten een solide, stevige en levendige kitten te maken. Dat is de uitdaging!”

Uitbreiding
Gastgezinnen, binnen een straal van 20 kilometer van Papendrecht, worden altijd ingewerkt en begeleid. Veelal telefonisch en via een app-groep. Gastgezinnen steken veel tijd en energie in de opvang, maar maken geen kosten. De kittenopvang zorgt voor alle (levens)middelen en een eventuele dierenartsrekening. Dankzij hun donateurs en de samenwerking met verschillende organisaties, zoals de stichting DierenLot, kan Stichting kittenopvang WeBa haar activiteiten voortzetten. En uitbreiden zelfs. Richting Noord-Brabant in dit geval. Binnen een straal van 15 kilometer van Made, wordt driftig naar gastgezinnen gezocht. Barendina: “De vraag is daar enorm. Er worden veel zwerfkatten gevangen. Ik ontving pas het signaal dat er bij een boerderij maar liefst tien moederpoezen en vijftien kittens rondliepen.”

Fulltime baan
Barendina en Wendy hebben een fulltime baan aan alle werkzaamheden. Barendina: “Zeker in het hoogseizoen. Mijn telefoon staat altijd aan, 24 uur per dag.” Mariska: “Er gebeurt natuurlijk heel veel achter de schermen. Het is niet alleen het opvangen van de kittens en het begeleiden van de gastgezinnen, maar ook de gehele planning. Welke kittens zitten waar? Hou oud zijn ze inmiddels? Kunnen ze herplaatst worden? Maar natuurlijk ook dingen zoals het bijhouden van onze Facebookpagina.” Beiden doen het met veel liefde, net als alle andere betrokkenen. “Het is hartstikke leuk. Het geeft veel voldoening. Het overdragen is soms moeilijk, maar daar doe je het uiteindelijk wel allemaal voor.”

Hulp is welkom
Stichting kittenopvang WeBa is altijd op zoek naar gastgezinnen: voor zogenaamde fleskittens (die met de fles worden gebracht, een intensieve klus!), oudere kittens, zwangere poezen en poezen met kittens. Alle dieren verblijven in de gastgezinnen totdat ze worden herplaatst. Ook voor de dierenambulance, die in het gehele land kittens ophaalt en naar gastgezinnen brengt, worden chauffeurs gezocht. Meer informatie: www.stichtingkittenopvangweba.nl, op de Facebookpagina Weba Kittenopvang of bij Barendina Baldee, tel. 06-41782037.