Je huis isoleren heeft veel voordelen. Het wordt minder koud in huis, je hebt minder last van tocht en het grootste voordeel: een lagere energierekening. Daarnaast is een goed geïsoleerd huis beter voor het milieu. Meer dan de helft van alle huizen in Nederland heeft nog geen goede isolatie. Lees hier wat je kunt doen om je huis beter te isoleren. 

Dak isoleren

Met een goed geïsoleerd dak bespaar je veel energie. Dat kan een aardig bedrag schelen op je energierekening. Een hoekwoning met een goed geïsoleerd dak bespaart zo’n 420 m3 gas per jaar. Dat is zo’n 500 tot 1.200 euro per jaar, afhankelijk van de energieprijs. Het isoleren van een schuin dak kost gemiddeld zo’n 4.500 euro. Vaak kun je subsidie krijgen en kunnen de kosten lager uitvallen. 

Spouwmuren isoleren

De spouwmuur bestaat uit twee muren met wat ruimte ertussen. Dit noem je de spouw. Deze tussenruimte kun je laten opvullen met isolatiemateriaal. Het isoleren van de spouwmuren is een van de makkelijkste en goedkoopste manieren om je huis te isoleren. Ook hier geldt dat het isoleren van de spouwmuren zorgt voor een warmer huis en een lagere energierekening.

Isoleren van de vloer

Laat je je vloer isoleren dan heb je geen last meer van koude voeten. De isolatie zorgt ervoor dat koude lucht en het vocht uit de kruipruimte minder kans in huis krijgen en dat de warmte beter blijft hangen. Je verliest minder warmte, dus hoeft je CV-ketel, of warmtepomp minder hard te werken. Het isoleren gebeurt vaak via de kruipruimte. Is je kruipruimte hoger dan 35 cm dan kun je via de kruipruimte vloerisolatie tegen de onderkant van de vloer aanbrengen. 

Lage kruipruimte

Heb je een kruipruimte die lager is dan 35 cm, kies dan voor kruipruimte isolatie. Hiermee kun je de bodem van de kruipruimte isoleren. Het isoleren van de bodem van de kruipruimte is iets minder efficiënt dan het isoleren van de onderkant van de vloer, maar in sommige gevallen is het isoleren van de vloer via de kruipruimte niet mogelijk. 

Ondervloer

Als je toe bent aan een nieuwe vloer kun je er ook voor kiezen om folie op de bodem te leggen en isolatiemateriaal tussen de vloerbalken te laten aanbrengen. Je kunt ook alle vloerplanken weghalen, de vloer isoleren en nieuwe vloerplanken of platen laten leggen. De isolatiewaarde is dan bijna hetzelfde als bij isolatie aan de onderkant van de vloer.

Betonnen vloer

Heb je een betonnen vloer dan kun je ook isolatiemateriaal aan de bovenkant van het beton laten aanbrengen. Je hebt de keuze uit materiaal dat goed isoleert, maar niet te dik is. Bovenop het isolatiemateriaal leg je platen van ongeveer 2 cm dik. Hier bovenop kun je vervolgens vloerbedekking, een houten vloer, laminaat of tegels aanbrengen. 

HR++ glas

HR++ glas is dubbel glas met een speciale coating en een isolerend gas tussen de platen. Hierdoor isoleert het erg goed. Zijn je kozijnen nog goed, maar heb je enkel glas en wil je de kozijnen niet vervangen dan kun je kiezen voor HR++ glas in de bestaande kozijnen. Als je alle ramen in je woning vervangt door HR++ glas dan bespaar je 85 tot 210 euro per jaar aan energiekosten. 

Subsidies

Je huis isoleren kost geld. Gelukkig zijn er aantrekkelijke leningen en subsidies voor het isoleren van je huis. Zo is er bijvoorbeeld een landelijke subsidie. Laat je twee of meer maatregelen uitvoeren dan kan je tot 30 procent van de kosten terugkrijgen. Bij een maatregel krijg je 15 procent van de kosten terug. De subsidie krijg je overigens alleen als je een isolatiebedrijf inschakelt, dus niet als je zelf aan de slag gaat met isoleren. 

Energiebesparingslening

Wil je graag energiebesparende verbeteringen aanbrengen aan je  woning? Met een energiebespaarlening kun je hiervoor geld lenen tegen gunstige voorwaarden. Je kunt bijvoorbeeld isolatie laten aanbrengen, zonnepanelen of een warmtepomp laten aanbrengen. Een energiebesparingslening kan handig zijn als je geen spaargeld hebt, of een andere bestemming hebt voor je spaargeld. Het rentetarief bij deze lening staat vast voor de gehele looptijd. Je kunt kiezen voor een looptijd van 7, 10 of 15 jaar. De rente voor de lening is vaak ook fiscaal aftrekbaar. Iedere maand betaal je een bedrag dat bestaat uit rente en aflossing. Aan het einde van de looptijd heb je de volledige lening terugbetaald. Over de gehele looptijd betaal je een vast bedrag per maand.