Iedereen had het afgelopen dagen over die aansteker – of wat het nou een batterij? – die in De Kuip op het hoofd van een Ajax-speler landde. Het kale hoofd van de voetballer liep een bloedend hoofdwondje op. De werper werd ingerekend en zat nog een nacht vast. Tientallen andere smijters gaan vrijuit. Wie mist, treft geen blaam? De wedstrijd werd uitgevoetbald nadat een hulptrainer en tevens club-icoon het publiek opriep “Gebruik je verstand”. Dat lijkt logisch, maar verstand dat je niet hebt, kun je niet gebruiken en dat schept voor ons allen een ernstig probleem.

Een legendarische nummer tien van Feyenoord paste er in z’n column in een krant een mouw aan; de mensen die wél verstand hebben, moeten degenen die dat niet hebben aanspreken op wangedrag. Op basis van eigen ervaring – ik heb het hier geloof ik al eens opgeschreven – moet ik u dat onraden. Toen mijn buurman op de West-tribune van FC Dordrecht luidkeels zong dat de moeder van de scheids het oudste beroep op aarde uitoefende, zijn vader een Jood is en de Joden dood moeten, zei ik daar iets van. Ik werd nog net niet van de tribune gemept.

Ook in De Kuip, waar ik als ventje dat in Rotterdam-Zuid opgroeide vaak kwam, zien ze me niet meer. De ene keer zat ik in een afgrijselijke wietlucht (waarom blowen mensen daar?), de andere keer urineerden volwassen mannen in bekers, waarvan ze de inhoud richting veld gooiden. Gesmijt met van alles en spreekkoren tegen homo’s zijn van alle tijden. Als je niet beter wist, zou je het gewoon gaan vinden. Misschien is dat precies het probleem. En welke club durft het op te nemen tegen idioten die zichzelf supporter noemen? Supporter is Engels voor steuner.

In Engeland was stadionbezoek lange tijd ook af te raden. Inmiddels is het daar weer een feest. Dat kan in ons land ook. Een (digitale) meldingsplicht voor hooligans gecombineerd met het via camera’s opsporen en bestraffen van plegers van wangedrag is een oplossing. Bij Wolves-Chelsea werden dit weekend zo nog drie zangers van homofobe teksten gepakt. Het idiote gedrag van voetballers zélf aanpakken is ook noodzakelijk. Bij protesteren bij de scheids standaard direct tien minuten tijdstraf, bijvoorbeeld. Clubs, KNVB en overheid zijn aan zet.

Thijs Blom