DORDRECHT – Energietransities verlopen altijd moeizaam en kosten veel tijd. Die van wind naar stoom duurde driekwart eeuw en ging gepaard met veel verzet en ongeloof. Van stoom naar verbrandingsmotor kostte ongeveer evenveel tijd en weerstand. Het zal ook gelden voor de transitie naar elektrisch en waterstof, zegt Marco Westland, voorzitter van Dordt in Stoom, het grote publieksevenement dat dit jaar weer plaatsvindt op 24, 25 en 26 mei. “Wij kiezen er dit jaar nadrukkelijk voor zélf over duurzaamheid te beginnen en dat hoopgevende verhaal te belichten: zeker in deze regio met zoveel prachtige voorbeelden van initiatieven op het terrein van energietransitie.” (Archieffoto: Stolk Fotografie)

Die energietransities vormen ook het onderwerp van de Stoomlezing, die dit jaar voor het eerst onderdeel uitmaakt van het grootste stoomevenement van Europa, iedere twee jaar goed voor rond de 250.000 bezoekers. “Wij hebben er Maarten van Rossem voor gevraagd”, vertelt Westland. “Die kan dit als historicus goed in perspectief plaatsen. Hij wil graag komen, want hij is niet alleen ‘stoomliefhebber’, hij vindt dit gebied de meest Hollandse ‘doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg-regio’”. Tijdens de avond op donderdag 23 mei in het Energiehuis Dordrecht worden aansprekende voorbeelden van energietransities uit de Drechtsteden getoond ter inspiratie en hoop. Westland: “Neem bijvoorbeeld de elektrische draagvleugel speedboot van de Dordtse start-up Edorado, de Tesla op het water, of Wave Hexapod een ander Dordts bedrijf dat energie wint uit golven op zee. Of de elektrische Waterbussen, ontwikkeld door Damen. Ze varen dit jaar in of bij de Vlootschouw.”

Fluitconcert

Die Vlootschouw vormt vrijdagavond 24 mei het spectaculaire, inmiddels traditionele openingsnummer van Dordt in Stoom. Na het stoomfluitenconcert om 20.00 uur is vanaf het Groothoofd, de Merwekade en op de oevers in Zwijndrecht en Papendrecht het spektakel te volgen. Op zaterdag 25 en zondag 26 mei kunnen bezoekers bij het Groothoofd en de Merwekade genieten van de grootste verzameling stoomschepen, -walsen, -brandspuiten en -treinen in het historisch havengebied van Dordrecht. Natuurlijk kunnen bezoekers ook weer opstappen op het Stoomrondje Dordt, een 25 kilometer lange tocht terug in de tijd. Stoomboten maken rondvaarten op de rivier. Voor kinderen rijden er miniatuur-stoomtreinen. Diverse (stoom-)schepen zijn opengesteld voor bezichtiging. Terrassen en muziek zorgen voor gezelligheid en er is weer een speciale modelspoorbouwshow te zien in de hal van Stadsbeheer op de Kerkeplaat.

Nog steeds gebruikt

Stoom is overigens zeker niet alleen iets van het verleden, vertelt Westland. “Het wordt nog volop gebruikt in de proces- en voedselindustrie, het ‘lanceren’ van straaljagers vanaf vliegdekschepen gebeurt nog steeds met een stoomkatapult en in energiecentrales tref je nog altijd stoomturbines aan.” Maar die stoomwolken dan? Niet echt gezond toch? “Het water stoomketels wordt inderdaad eerst verhit met behulp van kolen of olie. Maar als het water eenmaal op temperatuur is, levert een stoommachine weinig uitstoot meer op. Het Stoomraderschip De Majesteit heeft zelfs een Green Award gewonnen.”

Kaarten en meevaren

Kaarten voor de Stoomlezing (12,50 euro/7,50 voor studenten/Dordtpashouders) zijn vóór 18 mei te reserveren via www.dordtinstoom.nl of www.energiehuis.nl. De avond duurt van 19.30 tot 21.30 uur. De Vlootschouw vanaf ‘de eerste rij’ meemaken? Dat kan voor een beperkt aantal mensen aan boord van ms Domanie. Afvaart vanaf de Kerkeplaat om 19.30 uur, ligplaats tijdens Vlootschouw voor Merwekade, retour om ongeveer 22.00 uur. Dordt Centraal mag vijftig kaartjes aanbieden voor het gereduceerde tarief van 49,50 euro, inclusief een maaltijd en drankje (normale prijs: 75 euro)! Reserveren? Stuur een mail met naam en adres o.v.v. ‘Vlootschouw’ naar redactie@dordtcentraal.nl en geef aan of je één of (maximaal) twee kaarten wilt reserveren. Na reservering volgt een betaalinstructie. Wees snel, want op is op!