DORDRECHT – In de negentiende eeuw ging het slecht met Nederland. Er was veel armoede. Wel waren er veel maatschappelijke initiatieven die voor verbetering moesten zorgen. Het Regionaal Archief Dordrecht geeft zaterdag 2 februari een workshop archiefonderzoek en gaat in op de armoedebestrijding in Dordrecht door de eeuwen heen.

In 1818 ging de Maatschappij van Weldadigheid van start. Arme gezinnen werden naar het noordwesten van Drenthe gebracht. Een van de eerste gezinnen werd afgevaardigd door Dordrecht. Toen in 1946 de laatste Dordtse vrijboer overleed in het Drentse Frederiksoord werd de samenwerking beëindigd. Over de lange en innige relatie tussen Dordrecht en de Maatschappij van Weldadigheid zal zaterdag meer informatie gegeven worden.

Het verborgen verleden van de ‘Dordtse weldsadigheid’ wordt geschetst door studiezaalmedewerker Sander van Bladel. Er is aandacht voor de vrije én onvrije koloniën, voor proefkolonist Adrianus Kranendonk uit Oud-Beijerland, voor vrijboer Lucas Veenman uit Dordrecht en hoe armoedebestrijding werd aangepakt in de geschiedenis.

De workshop, die start om 14.00 uur, is gratis, maar aanmelden wordt aangeraden vanwege het beperkte aantal plaatsen. Dit kan via regionaalarchiefdordrecht.nl/activiteiten.