DORDRECHT – Vrijdag was de eerste officiële Keti Koti herdenking in Dordrecht, welke plaats vond in de tuin van het Dordrechts Museum. Zo’n honderd mensen waren aanwezig waaronder burgemeester Wouter Kolff, wethouder Chris van Benschop (diversiteit en inclusiviteit) en minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). Excuses bood de Dordtse burgemeester niet van het slavernijverleden en de rol van Dordtenaren daarin; wel hoopt hij dat de pijnlijke geschiedenis een plek krijgt in Dordrecht.

Predikant Erik Schipper van het Huis bij de Bron in Stadspolders bood namens het Platform Dordtse Kerken wel excuses. “Nooit heeft de christenheid, nooit heeft de kerk in die tijd luid en duidelijk stelling genomen tegen iedere vorm van slavernij. Ook de kerken in Dordrecht niet. En dat maakt ons schuldig. Sorry! Lieve mensen, namens de kerken van Dordrecht, sorry! Dat was echt fout!! Heel fout!
Maar dat gezegd en beleden hebbend, kunnen en mogen we er nu geen punt achter zetten. Want slavernij, uitbuiting, discriminatie, uitsluiting zijn niet iets van het verleden. Tot op de dag van vandaag vindt het plaats! Overal. Ook in Dordt.”

Rituelen
Tijdens de herdenking en ook tijdens de Keti Koti Tafel daarna op Het Hof was er veel ruimte voor rituelen. Volgens initiatiefnemers Sidney Breidel en Rowan van der Stelt zijn “Woorden en water erg belangrijk. Die elementen zorgen voor verbinding tussen het verleden, heden en de toekomst”. Artistiek directeur van het Dordrechts Museum had de Keti Koti Tafel geïnitieerd. Ook hier zaten een kleine honderd mensen aan tafel en gingen één op één het gesprek aan met hun witte dan wel zwarte overbuur.

Gelijkwaardig
Tijdens de gereconstrueerde slavenmaaltijd waren er ingelaste momenten waarop de één sprak en de ander luisterde en andersom. Zo werd de spreek- en luistertijd zorgvuldig verdeeld. De gesprekonderwerpen werden aangedragen en nodigden uit voor verdieping en begrip over elkaars geschiedenis. Tussendoor werd er prachtig gezongen door een zeskoppig vrouwenkoor met een man op de djembé. Het is de bedoeling dat zowel de herdenkingsbijeenkomst als de Keti Koti Tafel een jaarlijks terugkerend karakter zal krijgen.