DORDRECHT – Wat een leuk idee! Komt er nog een nieuwe versie? Sinds de lancering van de zogenaamde Gedachtenroute, begin deze maand, komen er volop positieve reacties binnen. Een opsteker voor bedenkers Anouk Nicodem (17) en Britney Welts (21) die leeftijdsgenoten met deze interactieve stadswandeling, met onderweg tal van vragen om over na te denken of met een medewandelaar te bespreken, willen helpen de gedachtes op een rijtje te zetten. Anouk legt uit: “Veel jongeren kampen met prestatie- en keuzedruk. Door corona is dit alleen maar toegenomen. Alleen al door erover te praten, biedt dat verlichting. Maar meer nog willen we met de wandeling laten zien dat een grote groep met deze druk worstelt en je dus niet alleen bent.”

Anouk en Britney lopen stage bij STAD, Stichting Talent And Dreams. Bij het ‘slimpact programma’ van STAD bedenken jongeren uit verschillende delen van Nederland zelf projecten en actvititeiten rondom een actueel thema. Zo ook Dordtenaren Anouk en Britney die in september aan de slag gingen met het thema ‘the quater-life crisis’. Een verschijnsel dat hen niet vreemd is want ook zij hebben ervaren dat jongeren al op jonge leeftijd voor belangrijke keuzes komen te staan en stress ondervinden. Over (vervolg) opleidingen en schoolprestaties bijvoorbeeld. “Dit komt mede door corona. Ik ervaar dit zelf ook. Stress door school omdat het allemaal moeizamer gaat. Mijn sociale kring die kleiner is geworden. Ik ben van school veranderd, alles is nieuw, maar contacten opbouwen is nu lastig.” Het is belangrijk om te praten over deze wirwar aan gevoelens en gedachtes, bedachten de twee. “Ons eerste idee was om een gedachtegang in een doolhof te hebben waar jongeren op verschillende punten vragen voorgelegd zouden krijgen. Maar dat was te ambitieus en het te verwachte effect niet zo groot. Daarom zijn we overgestapt op een wandelroute waar iedereen aan mee kan doen, op elk gewenst moment van de dag.”

Lichtvoetiger
De Gedachtenroute loopt door het centrum langs allerlei mooie plekken en horeca. Het bijbehorende boekje (met route) is te downloaden en ‘confronteert’ de wandelaars met vragen en stellingen die zij kunnen beantwoorden/bespreken. Het thema quater-life crisis wordt zodoende bespreekbaar. “Voor de wandeling hebben we best veel vragen bedacht. Die hebben we voorgelegd aan Yulius, een geestelijke gezondheidszorginstelling in de regio. Die zei: ‘goede vragen, maar veel te zwaar’. Het waren dan ook veel heftige vragen. Daarom hebben we het lichtvoetiger gemaakt. De wandeling moet natuurlijk niet onprettig worden. Hier hebben we vervolgens feedback van onze eigen sociale achterban op gekregen, dat deels terug te lezen is in het boekje”, vertelt Anouk. De Gedachtenroute is een initiatief dat ook nu, gedurende de lockdown, kan worden gedaan. “Het is buiten en je kunt dus ook makkelijk 1,5 meter afstand van elkaar houden. We kregen al de vraag voorgelegd of er een nieuwe wandeling komt. Wij zijn in de afrondende fase van onze stage maar we hebben iemand gevonden die het ziet zitten om een nieuwe route te bedenken. We kunnen de Gedachteroute zo mooi overdragen!”

Meer weten? Zie www.stad-dordt.nl waar de gedachtenroute-wandeling en de bijbehorende gedachtenroute-kaartenset is te downloaden. Meer ook op Instagram: https://www.instagram.com/gedachtenroute_dordt/. De gedachtenroute is in eerste instantie bedacht voor jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 25 jaar.