REGIO – De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de regio (afgekort GHOR) Zuid-Holland Zuid hield dinsdagavond 14 juni een grootschalige oefening met haar partners in de geneeskundige keten. Locatie van de oefening was het buitenzwembad van het Caribabad in Gorinchem. Het belangrijkste doel van de oefening was de onderlinge samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten te testen en versterken. Het GHOR, onderdeel van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, deed de oefening in nauwe samenwerking met het BHV- en EHBO-team van het Caribabad.

Tweemaal per jaar organiseert GHOR Zuid-Holland Zuid een ketenoefening opgeschaalde zorg om de samenwerking tussen de hulpdiensten te beoefenen. Tijdens deze oefeningen wordt de Grootschalige Geneeskundige Bijstandsprocedure geoefend; dit is een procedure om in een korte tijd een grote hoeveelheid slachtoffers te kunnen behandelen en vervoeren. Het is bij grote incidenten erg belangrijk dat de hulpdiensten goed op elkaar zijn ingespeeld. Op die manier leveren zij een belangrijke bijdrage aan veiligheid in de regio. Vorige maand vond een identieke oefening plaats. In totaal namen ruim 300 personen deel aan beide oefeningen.

Oefenscenario
Dit keer vond de oefening plaats in het buitenzwembad van Het Caribabad vanwege het oefenscenario: het vrijkomen van gevaarlijke stoffen door een menselijke fout, wat zorgde voor paniek in het zwembad, licht- en zwaargewonde slachtoffers en zelfs enkele overledenen. De deelnemers werden geconfronteerd met het opvangen, behandelen en vervoeren van Lotus-slachtoffers en slachtofferacteurs. Deze acteurs zijn erin gespecialiseerd om een ongeval zo realistisch mogelijk uit te beelden.

Geneeskundige ketenpartners

Oefenleider Floor Borgman: “Twee keer per jaar beoefenen wij de Grootschalige Geneeskundige Bijstandsprocedure op grote schaal met onze ketenpartners. Die ketenpartners zijn: de Ambulancedienst, de Meldkamer Ambulancedienst, het Nederlandse Rode Kruis, het RIVAS Beatrix ziekenhuis en het Mobiel Medisch Team. Vorige maand beoefenden wij hetzelfde scenario, zodat zoveel mogelijk hulpverleners de gelegenheid hadden om de oefening een keer mee te draaien. Er moet namelijk altijd een dienst paraat staan bij een oefening om de zorgvraag uit de regio op te vangen. Door meerdere identieke oefeningen te doen, krijgen alle medewerkers de gelegenheid eraan mee te doen.”

Twee jaar niet gelukt
Door de coronapandemie heeft het fysiek beoefenen van deze procedures op grote schaal twee jaar stil gelegen. Cees Vermeer, directeur Dienst Gezondheid en Jeugd: “Het is goed dat we na twee jaar weer fysiek kunnen oefenen. Het is echt belangrijk dat de hulpdiensten goed op elkaar zijn ingespeeld, zodat we bij een daadwerkelijke ramp niet voor vervelende verrassingen komen te staan.” Tijdens de oefeningen werd onder andere gekeken naar het verloop van onderlinge afstemming, het in kaart brengen van het aantal gewonden en de wijze van registratie van de gewonden die binnenkomen in het ziekenhuis. Daarnaast hadden de ketenpartners zelf ook aandacht voor hun eigen, specifieke oefendoelen. Denk hierbij aan de invulling van de eigen rollen, werkwijzen en procedures.”

Goed op elkaar ingespeeld
“We zijn erg tevreden over beide oefenmomenten. Er zijn natuurlijk altijd wel wat leerpunten, maar in het grote geheel ging het gewoon hartstikke goed. De hulpdiensten zijn goed op elkaar ingespeeld.” De oefenleider constateerde daarom: “Het blijkt dat we een mooie samenwerking hebben met onze geneeskundige ketenpartners in Zuid-Holland Zuid.”