DORDRECHT – De komende jaren gaat het team Handhaving meer de wijken in om zichtbaar en aanspreekbaar te zijn. Ze richten zich op afval, veiligheid, leefbaarheid, overlast en verkeer, gaan letten op parkeren, jeugd- en zorgoverlast en voeren controles uit op ondermijning. Het college wil extra geld uittrekken voor handhaving. (Foto: Stolk Fotografie)

“We willen een stad zijn waar iedereen zich op zijn gemak voelt. Onze handhavers spelen daar een belangrijke rol bij. Zij zorgen ervoor dat de regels nageleefd worden en zijn geïnteresseerd in hoe jij je buurt ervaart. Dus maak vooral dat praatje met ze, uit je zorgen of stel je vragen aan hen,” aldus wethouder Marc Merx.

De Dordtse handhavers gaan vooral lopend of fietsend de straat op, zodat ze zichtbaar en aanspreekbaar zijn. De wijkhandhavers moeten bekenden worden in de wijk, is het idee. Ze werken samen met bewoners, ondernemers en wijkprofessionals. Ook is een speciale jeugd-BOA aan de slag gegaan in Dordt-West. Iedere wijk heeft minstens twee handhavers. Zij werken langere tijd in dezelfde wijk, zodat het bekende gezichten worden, die je makkelijker en sneller aanspreekt.

In totaal werken er 69 handhavers in Dordrecht. Hiervan zijn er inmiddels 46 in vaste dienst bij de gemeente. Het college wil dit aantal graag uitbreiden en heeft in het Politiek Akkoord 1,75 miljoen euro extra gereserveerd voor de ontwikkeling en uitbreiding van Handhaving. Daarbij wordt ook gekeken naar slimmer en doelgerichter werken. Het is aan de gemeenteraad om het extra geld ook daadwerkelijk beschikbaar te stellen.