DORDRECHT – Een afvaardiging van de Dordtse voetbalclub DFC legt op vrijdagmorgen 3 mei om tien uur bloemen voor het huis aan het Bethlehemplein bij de vier stolpersteine. Uit dat woonhuis werd de Joodse trainer van DFC, Arpad Weisz, met zijn gezin weggevoerd in augustus 1942. De vier kwamen later om in vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. (Foto’s: Stolk Fotografie)

Voorzitter Ad Heijsman en archivaris Arie Heijstek brengen namens DFC dit eerbetoon. In mei 2018 werd de plek in de binnenstad door het leggen van de vier stolpersteine gemarkeerd als een herinneringsplek. De as van de vier Joodse Dordtenaren werd uiteindelijk verstrooid. De vier stolpersteine zijn dus de enige herinneringsplek”, aldus voorzitter van de Stichting Stolpersteine Dordrecht Kees Weltevrede.

Markettenweg

Een uur later begint er een plechtigheid in het Weizigtpark, nabij de plek waar de oudste voetbalclub van Dordrecht tot 1948 speelde aan de Markettenweg. Het leven en verhaal van de trainer Arpad Weisz zal in beeld komen op een informatiebord aan het Arpad Weiszpad in het park. In 1939 vluchtte succestrainer Weisz met zijn gezin vanuit Italië naar Nederland. Hij kon zijn werk als voetbaltrainer niet voortzetten. Dictator Mussolini maakte dat onmogelijk met zijn rassenwetten.

Collectief geheugen

In Italië en ook in zijn geboorteland Hongarije wordt zijn naam nu op allerlei manieren in herinnering gehouden. Jaarlijks zijn er herdenkingen. In Dordrecht leek Weisz na de bevrijding vergeten te zijn. DFC-archivaris Arie Heijstek begon in de aanloop naar de 125e verjaardag van zijn club in 2008 met een (inter)nationale zoekactie om zo het leven en werk van Arpad Weisz weer een plek te geven in het collectief geheugen van Dordrecht en ook van Nederland.

Onthulling

Dat viel ook in het buitenland op. De publieke TV zender RAI2 kwam uit Italië in Dordrecht filmen om zo de laatste etappe van het leven van Arpad Weisz vast te leggen. Daarom zal Arie Heijstek op 3 mei samen met wethouder Marc Merkx het informatiebord over het werk en leven van Arpad Weisz onthullen en zo ook de aandacht vestigen op het Arpad Weiszpad. De inzet voor het Arpad Weiszpad met info-bord was een initiatief van vier Dordtenaren: de overleden voorzitter van Stolpersteine Dordrecht, Ary Boogerman, Kees Weltevrede, Arie Heijstek en Hans Berrevoets. Pas op 3 mei kan het moment zijn om in de openbare ruimte Arpad Weisz, in relatie tot de Dordtse geschiedenis, te markeren. Eerder was er geen mogelijkheid, want het Weizigtpark werd ingrijpend heringericht. Behalve Arie Heijstek zullen voor het officiële moment voorzitter Ed Vermeulen van het Museum ‘40-‘45, Kees Weltevrede namens de Stichting Stolpersteine en de Dordtse wethouder Marc Merx het woord voeren.

Plaquette

In de aanloop naar 3 mei werd onlangs in het clubgebouw van DFC weer de plaquette opgehangen, die het verhaal van Arpad Weisz ook daar weer zichtbaar maakt. Een zelfde plaquette maakt overigens ook deel uit van de collectie van het Dordtse Museum ‘40-‘45.