DORDRECHT – Wouter Kolff, voorzitter van de Veiligheidsregio ZHZ, vindt dat er eerst duidelijkheid moet zijn over de effecten van de invoering van de avondklok, voordat deze wordt afgeschaald of afgeschaft. “Cijfers uit het buitenland geven aan dat het aantal besmettingen tussen de 8 en 13 procent daalt na invoering van deze maatregel. De effecten zijn hier nog niet duidelijk, dus laten we de experts de tijd geven dit uit te zoeken. Als het effect inderdaad zo groot is, moeten we serieus kijken naar wel of niet afschaffen.”, zei hij vanmiddag tijdens de wekelijkse ‘corona-persconferentie’ met GGD-directeur Cees Vermeer. (Archieffoto: Thymen Stolk)

Een effect dat wel duidelijk is, is volgens Kolff dat het na negenen ’s avonds “vrij stil op straat is. Er is een groot nalevingsgedrag. Dat heeft waarschijnlijk ook met het jaargetijde te maken. In de lente zou dat mogelijk anders zijn. Ik ben er trots op hoe de regio zich aan de maatregelen houdt.” Dat gold overigens niet voor iedereen. In de afgelopen twee weken werden er in de regio Zuid-Holland Zuid ongeveer vijfhonderd ‘corona-boetes’ uitgeschreven, waarvan zeker 60 procent voor het negeren van de avondklok.

Geen rellen

Rellen zoals die in andere steden plaatsvonden zijn er in deze regio niet geweest, zegt Kolff. “Het is tot nu toe relatief rustig verlopen. Er is wel lichte dreiging geweest, maar door een goede informatiepositie van de Politie-eenheid Rotterdam en strategische inzet van agenten zijn we hier goed mee omgegaan. Overigens ook dankzij goed contact met jongerenwerkers en andere spelers in het veld.”