DORDRECHT – Dagelijks even speuren op het internet om een slag te slaan. Dat doet Dordtenaar Nick van Uden (28). Hij zoekt foto’s, documenten, uniformen en andere zaken die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben, specifiek met betrekking tot Dordrecht. Alle gevonden stukken publiceert Nick op zijn websitewww.dordrechtindeoorlog.nl die hij in 2017 begon. Bij de foto’s vinden de bezoekers van de site ook het verhaal achter het object. En ja, hier gaat heel wat tijd inzitten voor de specialist vliegveiligheidsuitrusting bij de Luchtmacht. Maar uitgespeurd is Nick nog lang niet.

De interesse voor de Tweede Wereldoorlog begon al op jonge leeftijd. “Mijn vader keek altijd naar Battlefield op Discovery Channel. ‘Het militaire’ vond ik reuze-interessant. Pas als je ouder bent, ga je beseffen wat het conflict echt inhield. Mijn eigen opa en oma hebben de oorlog ook meegemaakt. Mijn oma bijvoorbeeld werd vanwege haar jonge leeftijd ‘gebruikt’ als dekmantel om het Duitse sperrgebiet bij de Tongplaat te omzeilen, haar vader zat in de ondergrondse”, vertelt hij. “Bij mijn opa was een Duitse militair ingekwartierd die mijn overgrootvader om burgerkleding vroeg om te kunnen deserteren. Maar zij hadden helaas zelf amper kleding. Zowel mijn opa als ikzelf hebben ons altijd afgevraagd wat er met die Duitse soldaat gebeurd is.”

Geïnspireerd 

De fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog blijft en Nick scoort op zijn zestiende een eerste object: een Duitse medaille. Er volgen foto’s, documenten, uniformen en meer. De focus verlegt Nick op den duur naar Dordrecht aangezien hij er geboren en getogen is. “Ik was al actief op Facebook en besloot in 2017 uit te breiden met een website. Daar kon ik meer op plaatsen en het regelmatig ook updaten. Er gebeurde ook, digitaal gezien, niet heel veel meer op dit gebied na het overlijden van Jens van der Vorm die de website Dordt Open Stad bijhield, nu ondergebracht bij de site Zuidfront-Holland 1940, 10-15 mei 1940. Zijn site heeft mij destijds geïnspireerd!”

Kriegsmarine

Zijn spullen haalt hij van sites als Marktplaats en eBay of van verkoopsites in Duitsland. Ook krijgt Nick inmiddels het nodige gedoneerd. Als het object eenmaal in bezit is, start de zoektocht naar de achtergrond. Een hele klus. “Daar gaat heel wat tijd in zitten. Ik plaats de spullen graag in de juiste historische context en heb hiervoor contact met onder meer historici. Over de meidagen in 1940 is heel veel informatie te vinden, maar als je het hebt over de latere oorlogsjaren wordt het een lastiger verhaal. Er is daar niet direct heel veel over bekend. Daar moet je echt goed voor zoeken. De Kriegsmarine heeft bijvoorbeeld in Dordrecht gezeten. Ik heb daar een tiental foto’s van. Ik zou daar graag meer over willen weten.” Naast de geleerden en de nodige naslagwerken haalt Nick zijn informatie graag uit ‘eerste hand’; van mensen die de oorlog hebben meegemaakt. “Als het even kan, ga ik graag met hen in gesprek.”

 Documentaire

Naast het bijhouden van zijn website is Nick ook bezig met een documentaire over Dordrecht in oorlogstijd, samen met filmmaker Bas Kakes. “Daar zijn we vorig jaar mee begonnen. Het idee is om op historische locaties, zoals Amstelwijck en de Tweede Tol, objecten nader toe te lichten. Helaas zijn de opnames in verband met corona stil komen te liggen. We hopen dat straks weer op te kunnen pakken. De documentaire zullen we op YouTube zetten. Wij zoeken nog mensen om te interviewen over de Duitse inval in mei 1940 in Dordrecht.”

IJzeren kruis

Nick heeft inmiddels een aardige collectie weten op te bouwen, bestaande uit meer dan 250 foto’s van de regio Dordrecht, tegen de honderd verschillende soorten documenten en diverse uniform- en uitrustingstukken. Heeft hij favorieten? “Dat is een lastige. Ik heb een Nederlandse zangbundel, op naam, van soldaat Willem Boer die in Willemsdorp gestationeerd was en daar sneuvelde. Ik vind dat een heel interessant object, omdat het de oorlog tastbaar maakt.” En wat zou hij graag nog willen toevoegen? “Als ik één ding mag kiezen: een document van de uitreiking van het ijzeren kruis aan Duitse parachutisten. Die uitreiking heeft op de Tweede Tol plaatsgevonden. Dat feit maakt het een prachtige aanvulling voor de site, omdat de Tweede Tol in het document wordt genoemd. Er zijn de nodige ijzeren kruizen, met document, uitgereikt. Die moeten nog ergens zijn, maar ja, vind ze maar eens. Daarnaast zijn er natuurlijk heel veel andere verzamelaars.” Een van zijn nieuwste aanwinsten: een Pontonniersuniform. “Dat is een nieuwe weg die ik onlangs ben ingeslagen. Pontonniers zijn natuurlijk typisch voor Dordrecht. De Pontonnierskazerne en de Benthienkazerne stonden in Dordrecht, aan de Buiten Walevest.”

Heeft hij eigenlijk de wens om een ‘fysiek’ museum te beginnen? “Misschien ooit, als ik mijn spullen niet meer kwijt kan. Maar voor nu, één ding tegelijk.” Nick is tenslotte druk zat met zijn fulltimebaan bij de Luchtmacht. Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op www.dordrechtindeoorlog.nl. Wie objecten wil doneren of in contact met Nick van Uden wil komen, kan contact met hem opnemen via info@dordrechtindeoorlog.nl.

Dit is een verhaal uit de Plusser. Al onze specials zijn ook online te lezen op www.dordtcentraal.nl, onder ‘Lees specials online’.