REGIO – Zowel bus- en treinvervoerder Qbuzz als waterbusexploitant Blue Amigo ondervinden problemen met het volgen van de reguliere dienstregeling door een tekort aan medewerkers. Qbuzz start vanaf maandag met de zomerdienstregeling; een week eerder dan normaal. Of Qbuzz na de zomer wel weer voldoende medewerkers heeft om de dienstregeling op te pakken, daarop kan woordvoerder Remon Steentjes nog geen antwoord geven.

“Wij vinden een voorspelbare en volhoudbare dienstregeling voor onze reizigers heel belangrijk. Vanwege personeelstekorten hebben we daarom onze dienstregeling aangepast. Omdat het einde van het school/studie jaar in zicht is en de zomervakantie aanstaande, schatten we in dat de aanpassingen voor onze reizigers het best passend zijn bij de huidige situatie”, aldus Steentjes.

Halvering ritten

Om de komende periode een voorspelbare en betrouwbare dienstregeling aan te bieden, rijdt Qbuzz vanaf maandag 27 juni een aangepaste dienstregeling op treinen en bussen. Door onder andere personeelstekort vallen er nu soms onverwacht of op het laatste moment ritten uit. Door de dienstregeling op voorhand aan te passen, wordt onverwachte uitval voorkomen en kun je als reiziger vertrouwen op de dienstregeling in de reisplanners. De wijzigingen komen er in het kort op neer dat de MerwedeLingelijn vanaf aanstaande maandag één keer per half uur gaat rijden. Vanaf 2 juli rijdt stadsBuzz Dordrecht in de daluren één keer per half uur. Vanaf 4 juli rijden R-net 416, 488, 489, 491 tijdens de daluren één keer per half uur. En vanaf 9 juli rijden R-net 416, 488, 489 en 491 op zaterdag vanaf 20.00 uur één keer per uur en snelBuzz 388 rijdt de hele zaterdag één keer per uur.

Te weinig schippers

Ook Blue Amigo voer afgelopen vrijdag slechts de helft van de normale boottochten naar Rotterdam. Oorzaak was een mankement aan één van de schepen en een tekort aan personeel. Volgens woordvoerder Danny Doesburg heeft het bedrijf op dit moment precies voldoende schippers en stewards. “Onze medewerkers hebben een specifieke opleiding nodig en dit is een nichemarkt. Er zijn gewoon te weinig mensen als schipper opgeleid. Ook voor de functie van steward moet je tenminste een dienstboekje als matroos hebben. We hebben vier schepen waarmee we twee diensten draaien: vier keer vroeg en vier keer laat. Als er een schipper uitvalt, hebben we een probleem.”

Elektrische borden

Volgens Doesburg was het vrijdag extra vervelend, omdat de bebording er ook nog uitlag. “De elektrische borden die de dienstregeling aangeven, werkten twee weken achter elkaar niet. Deze zijn nu gelukkig weer gemaakt. Tijdens Tweede Pinksterdag hadden we ook uitval. Ik ben toen zelf alle haltes afgegaan om teksten op te hangen. Dat bleek echter onbegonnen werk. Ik was tot ’s avonds laat bezig. Heel vervelend dat de passagiers vrijdag niet op de kade op de hoogte werden gebracht. Op onze website is wel altijd de actuele dienstregeling na te lezen.” Volgens Doesburg zijn de gesprekken die Blue Amigo voert met de vakbond FNV over werkdruk en salariëring constructief. “Ik verwacht dat we hier goed uit gaan komen en het personeel dat nu bij ons werkt, het bedrijf trouw blijft.” In de wandelgangen wordt gehoord dat de werkdruk voor de medewerkers fors gestegen is na de overname door Blue Amigo.

Waterbusreizigers aan het woord

De Heer Roelof uit De Bilt reisde vrijdag 17 juni met zijn vrouw van Krimpen aan de Lek naar Kinderdijk en vervolgens Dordrecht. Op de terugweg stond hij een uur te wachten. “We lieten de waterbus van 16.45 uur aan ons neus voorbijgaan, omdat ons niet duidelijk was of je weer opnieuw moest inchecken bij de zuil. Had ik geweten dat de volgende waterbus zo lang op zich liet wachten, dan waren we wel ingestapt. Heen was de reis overigens vlekkeloos.”

Marianne Kroon uit Alblasserdam nam vrijdagmiddag bij toeval de waterbus. “Ik werk in het Parkhuis altijd avonddiensten. Heen kan ik dan wel met de fiets en de waterbus, maar terug niet. En dan vind ik het te ver om over de Papendrechtse brug ’s avonds naar huis te fietsen. Vandaag hadden we toevallig een cursus overdag. Jammer dat het nu zo lang duurt voordat de waterbus komt. Ik zag net bij aankomst op mijn telefoon dat de boot van 17.00 uur uitgevallen is.”

Sjef Christianen uit Kinderdijk neemt regelmatig de waterbus. “Als ik naar Dordrecht ga, zet ik mijn auto in Alblasserdam en rijd met mijn rolstoel de waterbus op. Ik heb de waterbus van 16.45 uur, voor de terugtocht laten gaan want die was zo vreselijk druk. Daar heb ik nu wel spijt van. Gelukkig neem ik altijd te drinken mee. Ik heb nog een halve thermoskan ijsthee en een flesje water.”

Volgens woordvoerder Doesburg van Blue Amigo is nog niet duidelijk wat er met het uitgifteloket/kleine winkeltje op de steiger bij de Merwekade gaat gebeuren. “Er zijn wel plannen maar er is nog geen exploitant.” Zodoende kon er op deze warme vrijdag door de wachtenden geen verfrissing gekocht worden.

 

Zie ook de column van Ben Corino vorige week in Dordt Centraal

Politiek Gezien: goedkoop lijkt duurkoop bij aanbesteding waterbus