DORDRECHT – Wethouder Rik van der Linden (CU/SGP, Duurzaamheid) laat het eerste exemplaar van het ‘Schapenkoppiekoppie’ zien. Het is een van plastic afval 3D-geprinte miniatuurversie van het Schapenkoppenbeeld (ontwerp: Cor van Gulik) dat vanaf ’67 bij de Papendrechtse brug stond en een paar jaar geleden verhuisde naar de Laan der Verenigde Naties bij de op- en afrit A16. Het beeldje is een voorbeeld van wat er over een paar maanden uit het ‘pop-up plastic lab’ op het Leerpark komt. (Foto: Thymen Stolk)

Een eiland zonder plastic afval is het doel van de partijen die achter het laboratorium zitten, waarin plastic afval wordt omgezet naar een grondstof voor allerlei producten. Schapenkoppiekoppie is onder andere gemaakt van uit afvalplastic dat door de Aquadrone uit de Spuihaven gevist is. De initiatiefnemers willen op deze manier de aandacht vestigen op de mogelijkheid om plastic afval om te zetten in waardevolle bruikbare nieuwe producten. Zo hopen zij draagvlak te creëren voor een nieuw economisch systeem: een lokale, circulaire economie. De presentatie van het Schapenkoppiekoppie vond dan ook niet voor niets plaats aan het begin van de landelijke Week van de Circulaire Economie. Tijdens deze week organiseren allerlei bedrijven en organisaties in Nederland, ook in Dordrecht, activiteiten rondom circulaire economie. Een circulaire economie haalt meer waarde uit materiaalstromen. Producten, onderdelen, reststoffen of afvalstromen worden alsmaar opnieuw gebruikt.

Het pop-up plastic lab is vanaf mei toegankelijk voor publiek. In eerste instantie gaat het om een tijdelijk advies, maar de samenwerkingspartijen hopen dat het lab een blijvertje wordt en nog gaat doorontwikkelen. Innovatiefonds Smart City Dordrecht verstrekt subsidie om het plan Schapenkoppiekoppie te realiseren.