DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Vorige week schoof hij aan bij de hoorzitting over Chemours, die de provincie in Dordrecht organiseerde. (Foto: Stolk Fotografie)

Vier colleges uit de Drechtsteden, Dordrecht, Zwijndrecht, Papendrecht en Alblasserdam gaven afgelopen zaterdag een duidelijk statement af door hun vertegenwoordigende wethouders acte de présence te laten geven tijdens Dordrecht Pride. Een mijlpaal, met name voor het Damdorp Alblasserdam, waar de SGP heel anders over ‘anders zijn’ en geaardheid denkt op basis van geloofsovertuiging. Een moedige baanbrekende stap van het huidige Alblasserdamse college, dat tegen de dominante opvatting van de SGP in het Damdorp durfde in te gaan.

De afgelopen week stond nadrukkelijk de hoorzitting van de Provinciale Staten in het stadhuishuis van Dordrecht centraal. De overvolle publieke tribune was getuige van eensgezindheid van de vragen stellende statenleden. Er werd niet aan partijpolitiek gedaan, er was geen profileringsdrang. Luisterend naar de verhalen van de insprekers en doorvragen naar wat er bij de bewoners aan bezwaren en klachten speelt. Luisterend naar instanties als de GGD en DCMR die deels moeten roeien met de riemen van het beperkende wetenschappelijk onderzoek en de wet- en regelgeving die van invloed waren en nog zijn op de gang van zaken rondom PFAS, PFOA en GenX-lozingen door Chemours. Chemours-vertegenwoordigers die bij eerdere verklaringen bleven en daarmee lijnrecht tegenover de opvattingen van de politici en de gemeenten staan. Wat de Dordtse wethouder Tanja de Jonge krachtig verwoordde tijdens haar inspraakmoment.

Een lichtpuntje was de toezegging die Chemours-directielid Marc Reijmers deed door inzage te geven in de arbo-dossiers van de (ex)werknemers van Chemours/DuPont. Wat een (medische) openheid van zaken-gebaar is. Een punt dat eerder deze week speelde, was de nieuwe onthulling van het programma Zembla. Dat onthulde dat Chemours vier gemeenten een substantieel gelbedrag had geboden om van een rechtszaak af te zien. Zembla baseerde zich op het verslag van een besloten vergadering van de gemeenteraadscommissie. Een geheime vergadering dus. Het aanbod werd van de hand gewezen, want het wel accepteren had verregaande financiële consequenties voor de gemeenten in de toekomst gehad, onder andere voor het reinigen van de vervuilde Chemours/DuPont-grond waarop de fabrieken staan. Maar het lekken van het geheime verslag krijgt nog een staartje. Burgemeester Kolff heeft een klacht ingediend bij het OM en het lekkend raadslid kan een strafvervolging tegemoet zien.

Update: Donderdag werd duidelijk wie de informatie richting Zembla heeft gelekt.

Meer actualiteiten en lokale/regionale politiek iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur in Studio De Witt op Drechtstad FM.