DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week (nogmaals) over de plannen van Rijkswaterstaat met de Hel en Zuilespolder in de Dordtse Biesbosch en de rol van de verschillende overheden hierin. (Archieffoto: Stolk Fotografie)

Na afloop van de commissievergadering over de Hel en Zuilespolder beklijfde het beeld dat Rijkswaterstaat vast blijft houden aan het voornemen om van dit poldergebied in de Biesbosch een nat gebied te maken. Het college en de commissieleden lopen hier niet warm voor, omdat zij nog steeds geen beeld hebben van de door Chemours veroorzaakte PFAS-vervuiling. En RWS het toegezegde bodemonderzoek (nog) niet gedaan heeft. Nadrukkelijk stelt de RWS-vertegenwoordiger dat de organisatie zich verplicht heeft te houden aan de Europese beleidsafspraken met betrekking tot de waterhuishouding in dit gebied. Simpel gezegd; het regiobelang is ondergeschikt aan het hogere, Europese belang. RWS was al voor de vierde maal in de commissie komen opdagen en begrijpt niet waarom de Dordtse commissieleden dit niet begrijpen. Ja, het is vervelend voor de ondernemers in dit gebied, veehouders die hun toekomst in dit mooie stukje natuurgebied letterlijk en figuurlijk in het water zien vallen. Er wordt over ruimhartige compensatie gesproken, maar concreet is het allemaal nog niet. Voor Margret Stolk (VSP) is het onzin om wat al mooi is nu onder water te laten lopen en ze stelt dat de gemeenteraad het hoogste bestuursorgaan is. In de gemeenteverband klopt dit laatste, maar niet wanneer het gaat om landelijk en internationaal beleid.

VVD-er Jeanine Lammens bleef hameren op de risico’s wanneer men de grond gaat opgraven en elders in het gebied gaat verplaatsen. Door de PFAS, die ongetwijfeld ook hier in de grond zit, vormt dat een gevaar voor de natuur. Welbeschouwd is het advies van het college in het raadsvoorstel om niet in te stemmen met de verandering van de Hel en Zuilespolder voordat duidelijk is wat de gevolgen zijn voor dit gebied een achterhoedegevecht. Het besluit staat voor RWS en minister Halbers vast dat in 2027 de verandering doorgevoerd moet zijn. Marco Stam van de Fractie van Waardhuizen bekroop het gevoel dat de wens en mening van Dordrecht eigenlijk geen rol speelt. Een gelopen race dus. Of gaat de PFAS-vervuiling hier straks toch een rol spelen?

Studio De Witt

Meer actualiteiten en lokale/regionale politiek hoor je iedere zaterdag van 09.00 tot 12.00 uur in Studio De Witt, het radioprogramma van Ben Corino op Drechtstad FM/Papendrecht FM.