DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de Dordtse en Drechtstedelijke politiek. Deze week over een heuse gemeentelijke soapserie van Dordrecht, waarvan we dachten verlost te zijn, maar die een nieuw seizoen krijgt.

Het gaat over de soap ‘Rioolgemaal aan de Hazelaarlaan in Dubbeldam’. Wat ging er aan vooraf? Waar ooit Tuincentrum Pap gevestigd was, verrees een nieuw woonbuurtje met huizen in de prijsklasse bovenmodaal. Tot dan was het ‘so far so good’. Waar huizen zijn, zijn ook rioolleidingen als onderdeel van de infrastructuur. Om de afvoer in beweging te krijgen, zijn rioolpompen nodig. Niets bijzonders, want deze liggen en staan door de hele stad. Een gewone aanlegroutine mag je veronderstellen…

Teruggefloten

Lastiger wordt het wanneer je een woning koopt en tegen de afspraak in bij jou anderhalve meter vanaf je woonkamer een rioolkast is geplaatst, die ook nog eens het uitzicht belemmert. De toenmalige wethouder Stam (BVD) was het met de bewoonster eens dat dit niet kon en deed de toezegging dat de rioolpomp en -kast zou worden verplaatst. Echter Stam sprak voor zijn beurt. Hij werd door het college teruggefloten. Vervolgens pakte voormalig wethouder Sleeking het op. Diens aanpak zorgde niet voor rust in dit proces. Het dijde uiteindelijk uit tot een politiek issue binnen de gemeenteraad.

(Archieffoto: Stolk Fotografie)

Tonnen gemeenschapsgeld

De onrust in het nieuwe buurtje nam ook toe. Sommige bewoners vonden het maar lastig dat de bewoonster hier een heuse kwestie van had gemaakt. Het kwam de buurt niet ten goede, vonden sommigen en die rioolkast ach, deze stond niet bij hen voor het raam. Vervolgens ontstond er een welles-nietes over gedane toezeggingen door de gemeente en het college. Immers, het  college spreekt met één mond, in dit geval via de mond van de toenmalige wethouder Sleeking. Als een soort geste werd de rioolkast verlaagd, maar het gemaal lag er nog steeds. De bewoonster kreeg, omdat zij hier geen genoegen nam, het gevoel dat zij als een soort paria werd gezien. Lastig, want het riool verplaatsen, zoals het ooit op de oorspronkelijk bouwtekening stond, liep in de tonnen gemeenschapsgeld. Als het haar niet aanstond, dan moest zij maar naar de rechter stappen, was de boodschap die haar te verstaan werd gegeven. Verder wilde de gemeente, in de persoon Sleeking, hier niet meer over in gesprek.

Rechter

De toenmalige gemeenteraad, in seizoen 1 van deze soapserie, was de algemene opvatting toegedaan dat het college het probleem van de rioolkast en het gemaal moest aanpakken ten gunste van de bewoonster. Het college, bij monde van Sleeking, had haar laten weten dat zij maar naar de rechter moest stappen. Wat zij ook deed. En wat de gemeente niet had verwacht was dat de rechter de bewoonster in het gelijk stelde. Met de bindende uitspraak dat voor het einde van dit jaar de rioolkast en het gemaal verplaatst moest zijn.

Seizoen 2

Een nieuw college trad aan, maar de uitvoering van het besluit liet op zich wachten. En nu, aan het einde van het jaar, laat de gemeente weten dat de uitvoering zal worden uitgesteld. Stijgende kosten van bouwmaterialen, overleg met de bewoners, etc etc. Een beetje laat, zou je denken, om dit aan de valreep te laten weten. Dat het vertrouwen in de overheid door de gekozen aanpak niet vergroot wordt, kan het stadsbestuur zichzelf aanrekenen, lijkt mij zo. Ben benieuwd naar het verloop van seizoen 2. The continuing story of…!

 

Deze week in Studio De Witt

Vanwege technische problemen in de studio van Drechtstad FM presenteert Ben Corino zijn radioprogramma Studio De Witt voorlopig vanuit de studio van Papendrecht FM. De live-uitzending is op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. De uitzending wordt ’s middags van 16.00 tot 18.00 uur herhaald door Drechtstad FM en is daarna terug te luisteren via de website van RTV Dordrecht.