REGIO – Een ouder echtpaar dat opeens de huur niet meer kan betalen. Een opa bij wie kostbare spullen zijn verdwenen. We horen het steeds vaker. De plegers zijn vaak familie, mantelzorgers of zorgpersoneel en bijna altijd is er sprake van een mate van afhankelijkheid. We noemen dit financieel misbruik van ouderen en het komt helaas veel voor. In Nederland zijn jaarlijks ruim 30.000 ouderen slachtoffer van financieel misbruik. Hoog tijd om dit een halt toe te roepen. In een serie van vier artikelen gaat Veilig Thuis ZHZ in op wat financieel misbruik inhoudt, wat signalen van financieel misbruik zijn, welke stappen je kunt zetten als het jou of een naaste overkomt en, heel belangrijk, wat je kunt doen om financieel misbruik te voorkomen.

Wat kun je doen om financieel misbruik te voorkomen?

Gerda Thiele, procescoördiator van Veilig Thuis, het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld, geeft veel voorlichting aan mensen die meer willen weten over financieel misbruik: “Voorlichting zorgt dat mensen zich bewust zijn van wat financieel misbruik is en wat eraan gedaan kan worden. In Zuid-Holland Zuid, de regio waarin wij werken, zijn in verschillende gemeenten samenwerkingen gevormd tussen partijen die mensen kunnen helpen. In Dordrecht en Sliedrecht zijn daar naast partijen in zorg en welzijn de Rabobank en notarissen bij betrokken. Ook in de Hoeksche Waard is dat bijna rond. Zo zijn de lijntjes kort en kunnen we snel helpen.”

Zelfredzaam zijn en blijven

Voorkomen is natuurlijk nog beter. Welzijnsorganisaties proberen met het geven van voorlichting te zorgen dat mensen zelfredzaam blijven, onafhankelijk. Bijvoorbeeld door ouderenadviseurs en sociaal makelaars bij mensen thuis voorlichting te laten geven over hoe ze kunnen omgaan met hun bankpasjes en digitaal bankieren. Als mensen weten hoe ze deze middelen moeten gebruiken zijn ze meer zelfredzaam. Bovendien kan door een goede samenwerking tussen de organisaties die met ouderen werken, snel gehandeld worden als een situatie fout lijkt te gaan. Belangrijk is dan vooral dat er een vertrouwensrelatie is, waardoor het onderwerp besproken kan worden. Wil je zelf voorkomen in zo’n situatie terecht te komen, dan is het opstellen van een levenstestament een mogelijkheid. Notarissen wijzen erop dat mensen vaak denken dat ze hun zaken moeten regelen als ze ouder zijn, maar dat is vaak aan de late kant: een levenstestament is voor iedereen die een hartslag heeft. Er kan heel veel in vastgelegd worden: financiële zaken, maar ook medische wensen en zelfs de wensen over de zorg voor een huisdier. Het is dus verstandig dat al eerder te doen en zo te voorkomen dat het later misgaat.

Waar kun  je terecht

Om financieel misbruik te voorkomen is het dus belangrijk dat je je zaken goed regelt en onafhankelijk blijft. Maar dat lukt niet altijd en dan is het goed te weten dat je als je een vermoeden hebt van financieel misbruik, of advies wilt, contact op kunt nemen met het sociaal (wijk)team in je gemeente, een van de samenwerkingspartners, of bij de huisarts. Zij hebben de kennis in huis om te adviseren. Ook kan bij Veilig Thuis, hét aanspreekpunt als het gaat om financieel misbruik en ander huiselijk geweld, anoniem advies worden ingewonnen. Kijk hiervoor op www.veiligthuiszuidhollandzuid.nl, of bel 0800-2000, want alleen samen kunnen we financieel misbruik stoppen. (Door: Ria Folkertsma)

Tv-interviews

Omdat er dit najaar geen voorlichtingsbijeenkomsten van Veilig Thuis ZHZ en Yulius-Indigo ZHZ plaats kunnen vinden over het onderwerp ouderenmishandeling, is gekozen voor het maken van een viertal Tv-interviews over financieel misbruik van ouderen. Deze worden vanaf 7 november uitgezonden op RTV Dordrecht (www.rtvdordrecht.nl) en zijn ook te zien via de website van Veilig Thuis ZHZ. De derde en vierde uitzending zijn op 22 en 29 november vanaf 18.00 uur te zien bij de lokale omroep.