DORDRECHT – Meer dan 7.500 stoeptegels gaan eruit. De uitvoering van een groenblauw schoolplein voor de Dordtse Vrije School, locatie Dubbelmondestraat, is begonnen. Projectleider Lotti Hesper: “Heerlijk om te zien dat we na anderhalf jaar ideeën verzamelen, ontwerpen, afstemmen, stukken schrijven en euro’s regelen nu in de uitvoering zitten. Zoals het maken van een rooster voor vrijwilligers, waar halen we boomstammen vandaan, een hek dat eruit moet om aarde en zand te lossen, ouders die handen uit de mouwen steken en kinderen die stralen van de hoeveelheden zand en stenen. Voor de kerstvakantie hopen we al te gaan genieten van heuveltjes, klimwand, tribunes en randen van hergebruikte stoepstenen en veel meer groen en bomen. Donaties in natura, met spierkracht of euro’s blijven welkom.” (Foto’s: Lotti Hesper)

Een groenblauw schoolplein is een plein met meer beplanting en natuurelementen (groen) en minder tegels. Het heeft verschillende voordelen. Het is regenbestendig en levert een bijdrage aan waterberging (blauw). Het vergroot de biodiversiteit. En het biedt kinderen de mogelijkheid om dagelijks de natuur te beleven. De gemeente Dordrecht stimuleert vanuit de opgave Groenblauwe Stad zulke schoolpleinen.

Wateropvang en tribunes
Nienke Bouwhuis en Gudule Mertens van Bureau Krachtgroen maakten het definitief ontwerp voor het plein: “Kinderen, ouders, leraren en zelfs buurtbewoners hebben meegedacht over een groener, spannender schoolplein. Zo komt er een wadi voor waterberging op het laagste punt van het plein, worden heel veel stoeptegels hergebruikt tot tribunes en randen voor plantvakken en komen er heel veel planten en bomen bij. Als je mee mag denken over het ontwerp, wat er komt, waarom en hoe, dan voel je je al gauw mede-eigenaar van het plein en dan is de stap naar samen aanleggen, beheren en onderhouden snel gezet.” Ecologisch tuinier Ilya Toornvliet van De Stadstuinier doet de uitvoering: “In de natuurspeelplaatsen kunnen kinderen lekker doen wat ieder kind het liefste doet: spelen, ravotten, zich uitleven en hun fantasie de vrije loop geven. De planten moeten dan ook robuust zijn en dat geldt ook voor de andere elementen van de speeltuin, zoals zitplekken, een speelhuisje en een zandplaats.”

Ook voor de buurt
Van verschillende kanten kwam (financiële) steun voor de aanleg van het nieuwe schoolplein. De planning is dat het eind december grotendeels klaar is. De puntjes op i worden vanaf januari gezet. Dat is ook afhankelijk van de laatste donaties in euro’s of natura (info op www.dordtsevrijeschool.nl/schoolplein). Kinderopvang COKD met bso Xieje stelt in de middag het plein open voor wat buurtkinderen als de groepsgrootte dat toelaat. Daarnaast wil de Dordtse Vrije School het plein openstellen op zondagen voor buurtkinderen. Een aantal ouders en een buurtbewoner hebben zich al gemeld om toezicht te houden. Meer aanmeldingen voor een dagdeel per maand zijn nog welkom. Net als aanmeldingen voor de onderhoudsploeg die na aanleg ongeveer drie keer per jaar een pleinwerkdag gaat houden. Info en aanmelden: Lotti Hesper, tel. 06-44215656 of post@lottihesper.nl.