DORDRECHT – Wethouder Tanja de Jonge heeft vandaag de eerste statiegeldbeugel in gebruik genomen in het Merwesteinpark. In de binnenstad en parken worden als test veertig afvalbakken voorzien van statiegeldbeugels. Inwoners die komen picknicken in het park en bezoekers in het centrum kunnen hun statiegeld flesjes en blikjes die ze zelf niet willen inleveren, in de beugel achterlaten. ( Foto’s: Stolk Fotografie ).

De ‘statiegeldbeugel’ of doneerbeugel is een ijzeren beugel met gaten waar flesjes en blikjes in passen. Mensen kunnen hun statiegeldflesjes en blikjes in de beugel zetten, zodat anderen ze op een nette manier kunnen verzamelen voor statiegeld. Het idee van de statiegeldbeugels is aangedragen door inwoner Vincent Bek.

Nieuwe regels statiegeld
Sinds 1 juli 2021 moet in de Europese Unie statiegeld worden betaald voor kleine plastic flesjes. Sinds 1 april 2023 zit er ook statiegeld op blikjes. Per blikje of flesje wordt 15 eurocent statiegeld gerekend. Jaarlijks worden er in Nederland ruim 900 miljoen kleine flesjes, en 2,5 miljard blikjes op de markt gebracht. Die plastic en blikken drankverpakkingen kunnen goed gerecycled worden. Van plastic flessen worden nieuwe plastic flessen gemaakt, zonder bijmenging van ander plastic. Metaal kan volledig gerecycled worden en wordt omgezet tot nieuwe blikjes of andere metalen producten zoals fietsonderdelen.

‘Statiegeldjagers’
Door de nieuwe statiegeldregels wordt er meer gerecycled, maar het zorgt ook voor meer overlast. Er is een toename van mensen die in afvalbakken in de stad op zoek gaan naar afgedankte flesjes en blikjes. Dit zorgt voor meer rommel op straat. Door de komst van de statiegeldbeugels is het graaien in de afvalbakken niet meer nodig en kunnen de ‘statiegeldjagers’ de blikjes en flesjes zo van de beugel pakken om een centje bij te verdienen.
Met de eerste statiegeldbeugels wil de gemeente testen of het werkt. Wethouder Tanja de Jonge: “Als de beugels succesvol blijken te zijn, voorzien we meer afvalbakken van doneerbeugels.”