DORDRECHT – ‘De inwoners van Dordrecht zijn een actie gestart om de ooit gestolen ‘Aelbert Cuyp’ als naam voor een markt terug te krijgen van Amsterdam. De markt in Amsterdam is in 1905 opgericht onder die naam, maar deze blijkt nu eigenlijk gestolen te zijn van een schilder afkomstig uit Dordrecht. Dit werd voor veel Dordtenaren steeds meer een doorn in het oog.’ Het Dordrechts Museum bedacht deze actie met de satirische website De Speld om de aandacht te vestigen op de grote Cuyp-tenstoonstelling die eraan komt.

Volgens De Speld vinden Dordtenaren het vreselijk dat de belangrijkste schilder uit hun stad geassocieerd wordt met een markt in Amsterdam. ‘Ze schrijven zelfs de naam niet goed want het is officieel met een extra ‘e’ erbij’, legt een van de initiatiefnemers van de actie uit. ‘Nu 400 jaar na zijn geboorte lijkt het ons de hoogste tijd om dit recht te zetten. De naam is ooit meegenomen door een stel rovers en hoort hier thuis. Wij willen zelf een eigen Aelbert Cuyp markt’.

Het Dordrechts Museum toont vanaf 6 oktober de meesterwerken van de internationaal befaamde Aelbert Cuyp en zijn tijdgenoten. In het kader van deze tentoonstelling organiseert het museum tal van activiteiten, onder andere de voorstelling ‘In een ander licht’. Deze voorstelling wordt gespeeld door geboren Dordtenaar Vastert van Aardenne en Stijn Westenend. Vastert speelt Albert Cuyp (1620-1691) en Stijn William Turner (1775-1851), die op miraculeuze wijze enkele honderden jaren later in Dordrecht met elkaar in contact komen.

Wat begint als een onverwachte ontmoeting tussen twee schilders uit verschillende eeuwen, met alle verwarring die daarbij komt kijken, ontwikkelt zich een confrontatie van levensopvattingen en artistieke drijfveren die de twee personages overstijgt. Vastert kroop alvast in zijn rol als Albert en ging in zijn huidige woonplaats de beroemde markt op om deze terug te eisen voor zijn geboortestad. Iets dat de redactie van De Speld van internet oppikte.

De voorstelling In een ander licht, van theatergroep De Kale, wordt gespeeld op een mooie en zeer toepasselijke locatie in het oude centrum van Dordrecht: een monumentaal woonhuis gelegen aan Maartensgat 1, op 250 meter van de Grote Kerk. Na reservering van de online-tickets krijgt de bezoeker meer informatie over de locatie toegestuurd. Online reserveren voor deze voorstelling is noodzakelijk en kan zowel via Facebook als via het museum.