DORDRECHT – Teekengenootschap Pictura bestaat 250 jaar en is nog springlevend. Dit feestjaar leest u wekelijks op deze plek over Picturianen van vroeger en nu en hun sporen in de stad en daarbuiten.

Beter kijken

Museumbezoekers herkennen het vast wel: het gevoel meer te willen weten over een schilderij. Wat zou het fijn zijn als iemand uitleg geeft, waardoor je geconcentreerder gaat kijken.

Op zo’n intensieve manier naar kunst kijken en ervan genieten, is vaak niet mogelijk bij een gewoon museumbezoek. Of je moet een privérondleiding krijgen. Dan nog mis je de sensatie die de mannen op deze prent beleven. Samen zitten ze aan tafel en geven ze tekeningen door om ze te bekijken. Deze prent van de Dordtse schilder Aert Schouman verbeeldt een ‘kunstbeschouwing’. Dat was een bijeenkomst waar in klein gezelschap tekeningen ‘op de hand’ werden bekeken en besproken. Met de bedoeling samen te genieten en wijzer te worden.

De eerste kunstbeschouwingen in Dordrecht vonden vanaf 1736 plaats bij het door Schouman opgerichte Broederschap van Sint Lukas, een voorloper van Teekengenootschap Pictura. Volgens de reglementen vonden die plaats in de wintermaanden, steeds bij een van de leden thuis. Niet-leden waren welkom voor ‘6 stuivers per persoon’ en er werd alleen kaas en brood gegeten. Verzamelaars konden tijdens deze bijeenkomsten ook kunst kopen. Bij Pictura werden het ‘ordonnantie-avonden’, waar werkende leden hun eigen tekeningen meenamen om die te bespreken. Dit ging langzaam over in kunstbeschouwingen, waar ook verzamelaars en handelaars werk meebrachten.

Deze traditie wordt dit jubileumjaar weer opgepakt. De kunstbeschouwingen vinden plaats op 13 maart, 14 april, 22 mei en 16 juni in de Van Strij Salon in het Dordrechts Museum. Conservator Sander Paarlberg gaat daar in groepjes van 20 tot 25 mensen tekeningen bespreken van Abraham en Jacob van Strij en andere Picturianen. Een bijzondere ervaring om op zo’n intieme manier naar kunst te kijken en er meer over te weten te komen.

Meedoen? Voor info: www.dordrechtsmuseum.nl/nu-te-zien-en-te-doen/kunstbeschouwingen.