DORDRECHT – De samenwerkende partners in de Duurzaamheidsfabriek, bedrijfsleven, onderwijs en gemeente Dordrecht, krijgen 1,5 miljoen euro subsidie van het ministerie van Onderwijs om het techniekonderwijs te versterken. Bedrijfsleven en gemeente verdubbelen het bedrag.

Volgens minister van Onderwijs Jet Bussemaker, die dit nieuws afgelopen maandag bekend maakte, zijn flinke investeringen nodig om het mbo-onderwijs innovatiever te maken én om mbo-scholen en het bedrijfsleven te stimuleren het onderwijs beter op de praktijk te laten aansluiten. Met de subsidie geeft het ministerie aan datde koers die door ROC Da Vinci, de gemeente (samen Coöperatie Leerpark) en het bedrijfsleven ingezet hebben met de Duurzaamheidsfabriek een goede is. De partners werken nauw met elkaar samen om innovatie tot stand te brengen en om de vragen van de arbeidsmarkt vanuit het onderwijs te kunnen beantwoorden. “Alle activiteiten zijn er hier op gericht om meer leerlingen te interesseren en voor te bereiden op een baan in de technische of maritieme sector. Zo willen we een antwoord geven op de toenemende vraag naar technisch personeel in de regio en het terugdringen van de jeugdwerkeloosheid”, zegt onderwijswethouder Bert van de Burgt.

Tastbaar

De subsidie en de eigen bijdragen van de partners maken het mogelijk te starten met het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Energie en het Praktijkcentrum voor de Vereniging van Importeurs Verbrandingsmotoren.  Deze twee centra sluiten aan op de focusgebieden van de Duurzaamheidsfabriek: de maritieme sector en de duurzame energiesector. De Duurzaamheidsfabriek richt het onderwijs samen met het bedrijfsleven op een vernieuwende manier in. Studenten werken aan praktijkopdrachten van het bedrijfsleven. Dit maakt de werkzaamheden enorm tastbaar en zorgt voor een naadloze aansluiting van theorie naar praktijk.