DORDRECHT – Omwonenden van het stuk Spuihaven tussen de Noordendijk en de Sint Jorisweg zitten al een paar maanden in de stank. Telefoontjes naar Stadsbeheer en het Waterschap leverden nog geen bevredigend resultaat op.

Op het water van dit stuk Spuihaven drijft al maanden een dikke groene drab. “Het is zo vies dat de eenden moeite hebben met zwemmen”, zegt mevrouw Baijens, die in een appartement aan de Veststraat woont. “Het water stinkt zo dat wij onze ramen en deuren dicht moeten houden.  Anders wordt je er gewoon misselijk van en krijg je hoofdpijn.” De afdeling Stadsbeheer van de gemeente is meermaals benaderd, en ook ter plekke gekomen om onderhoud te plegen aan de ‘groenvegetatie’ , maar dat heeft nog geen soelaas geboden.

Kroos

Roberto Stiegelis van Stadsbeheer is bekend met het probleem. “Wij varen twee keer per jaar, in het voorjaar- en het najaar, door de haven om onderhoud te plegen aan de groenvegetatie en om afval te verwijderen”, vertelt hij. “En bij extreem warm weer proberen we dat nog een keer extra te doen. Wij doen daarbij alleen onderhoud aan de waterplanten die vanaf de bodem naar boven groeien. Het waterschap gaat over het kroos dat op het water drijft. Als zij dat nodig vinden, geven ze ons opdracht om dit te verwijderen. Dit gebeurt eigenlijk alleen als er sprake is van vissterfte door een tekort aan zuurstof in het water.”

Vervuilde water

Overleg

Het waterschap heeft een iets andere lezing. “Gemeente Dordrecht voert namens het waterschap het onderhoud van de Spuihaven uit”, meldt een woordvoerster.  “Dit onderhoud bestaat uit het maaien van de waterbodem en het weghalen van vuil uit het water. Ook het weghalen van kroos hoort hierbij. Kroos is meestal niet de veroorzaker van stankklachten, dat zijn meestal afgestorven waterplanten. Dit wordt echter verwijderd bij het onderhoud. Het onderhoud voor de Spuihaven staat op de planning voor dit jaar. Gemeente en waterschap hebben hierover regelmatig overleg.”

Baggeren

Ondanks dat overleg is de taakverdeling blijkbaar niet helemaal duidelijk. Mevrouw Baijens heeft met beide instanties contact gehad en heeft er zo langzamerhand weinig vertrouwen meer in. “Het is een gebed zonder eind. We zitten hier gewoon aan een dood stukje van de haven. Het spuien heeft hier weinig effect.” Het waterschap heeft haar gemeld dat er in oktober gebaggerd gaat worden.