DORDRECHT – Iedere dag fietsen, lopen en scooteren er duizenden scholieren van en naar het Leerpark. Dat gaat over het algemeen goed, maar dat is eerder ondanks dan dankzij de verkeerssituatie voor de deur van de scholen. Die kan een stuk beter, vinden omwonenden, maar ook de scholen zelf. Er wordt aan gewerkt.

Donderdagochtend ging het mis op de Leerparkpromenade. Een meisje op een scooter werd aangereden door een meisje op een fiets. De scooterrijdster raakte gewond aan haar rug. De fietsster, die volgens getuige Leo Stolk op het voetpad reed, bleef ongedeerd. Veel studenten zagen het gebeuren. Stolk, zelf bewoner van het Leerpark, ziet het vaker (bijna) misgaan. “De verkeersregels op het Leerparkpromenade zijn onduidelijk voor zowel de duizenden leerlingen als de bedrijven en de bewoners”, stelt hij. “Nergens staan borden die duidelijk aangeven waar je wel of niet mag rijden. Het is een loop- en fietsgebied waar iedereen door elkaar heen kan gaan. Zeker met de scooters die er met 25 tot 40 kilometer per uur tussendoor rijden levert dat gevaarlijke situaties op. We zijn als bewoners al anderhalf jaar bezig om dit aan te kaarten.”

Onduidelijk

Dat aankaarten is overigens niet aan dovemansoren gericht. Directeur Erik van Noordenne van het Drechtsteden College, de onderwijsinstelling waarin de VMBO-opleidingen van het Insula College en het Dalton College samen aan het gaan zijn, kent de problemen. “Sinds het begin van dit schooljaar lopen er iedere morgen twee of drie van onze mensen buiten om de leerlingen te wijzen op de verkeersregels”, vertelt hij. “Formeel is dat misschien niet onze verantwoordelijkheid, maar we voelen ons wel verantwoordelijk voor de kinderen. We wijzen ze erop dat ze niet over het voetpad moeten fietsen en dat ze hun fiets niet voor de deur moeten parkeren, maar in onze fietsenstalling. Dat laatste werkt in ieder geval, er staan geen fietsen van ons meer voor de deur. Wat de verkeerssituatie betreft: die is ook onduidelijk. Als we de leerlingen er op wijzen, denken ze vaak oprecht dat ze goed rijden, terwijl dat niet zo is.”

Hekjes

Ook politie en gemeente zijn er mee bezig. Van Noordenne: “We hebben regelmatig overleg met de wijkagent en die geeft ook aan dat het beter kan. Ook met de gemeente hebben we vaak overleg. Ze zijn er mee bezig. Ik denk dat het zoveel mogelijk verkeerstechnisch onmogelijk gemaakt moet worden om verkeerd te rijden, bijvoorbeeld met hekjes. Want het blijven natuurlijk pubers, hè. Die nemen het liefst de kortste route.” Overigens relativeert Van Noordenne ook enigszins: “In de zeven maanden dat ik hier werk, is dit het eerste ongeluk.”

 

Op de foto: Donderdag ging het mis tussen een meisje op een scooter en een fietsster. (Foto: Thymen Stolk)