Uit de laatste Woningmarktmonitor van juli 2021 die werd uitgevoerd door het Economisch Bureau van ABN AMRO blijkt dat de huizenprijzen nog meer zullen stijgen in 2021. “Kopers moeten meer risico nemen om kans te maken op een koopwoning,” aldus Philip Bokeloh, senior econoom bij het Economisch Bureau.

Derde keer op rij
ABN AMRO ging eerder nog uit van een stijging in huizenprijzen van 7,5% voor 2021 en 2,5% voor 2022, maar stelt dit nu al bij naar 12% voor dit jaar en 6% voor 2022. Hiermee verhoogt het Economisch Bureau voor de derde keer op rij dit jaar haar voorspellingen voor de huizenprijsstijgingen op de woningmarkt. “De huizenmarkt is verhit. De prijzen van bestaande woningen stijgen stevig, ook in de vier grote steden waar de markt eerder, tijdens de coronacrisis, nog even leek af te koelen. Ook staan er nog maar zeer weinig huizen te koop. En de woningen die te koop komen, vinden bijzonder snel een nieuwe eigenaar,” zegt Bokeloh.

Kopers nemen risico

Het nemen van risico lijkt onvermijdelijk in deze verhitte huizenmarkt, en dat is te zien. Kopers hebben weinig tijd om na te denken over de aankoop van een woning; ze zijn bang geen huis meer te kunnen vinden door de stijgende huizenprijzen, en hebben haast om de deal rond te maken. In de hoop meer kans te maken nemen zij vervolgens meer risico. Ze bieden bijvoorbeeld hoger dan de vraagprijs en laten verkoopvoorwaarden vallen, zoals voorbehoud van financiering of bouwkundige keuring. Ook wordt er vaker voor een aflossingsvrije hypotheek gekozen en afgezien van het recht op hypotheekrenteaftrek. Het Economisch Bureau raadt kopers aan om hypotheekadvies in te winnen voordat ze een dergelijke keuze maken.

Daling aantal woningverkopen
De kans dat het aantal woningverkopen zal dalen is volgens het Economisch Bureau echter groot. “Dit komt doordat het aanbod te koop beperkt is en omdat er weinig mogelijkheden zijn om door te schuiven vanwege de achterblijvende woningbouw. Ook voor de prijsontwikkeling houden we rekening met geleidelijke matiging van de prijsstijging. Dit, omdat het positieve effect van de rentedaling op de huizenprijzen langzaam zal slinken en de rente op langere termijn kan stijgen, bijvoorbeeld als gevolg van hogere kapitaaleisen voor banken. Hier komt bij dat het volgende kabinet het belastingvoordeel van eigen woningen mogelijk gaat beperken,” aldus Bokeloh

Positieve ontwikkeling
Het Economisch Bureau ziet ook een positieve ontwikkeling. De economie heeft zich namelijk beter gehouden dan verwacht. Vergeleken bij de eerste lockdownperiode is de economie in de tweede lockdownperiode veel minder sterk teruggevallen. Consumenten en bedrijven hebben zich in korte tijd aan de nieuwe situatie kunnen aanpassen en hadden baat bij de omvangrijke steunmaatregelen vanuit de overheid. Ook bleef de arbeidsmarkt beter intact dan aanvankelijk werd gedacht, en liep de werkloosheid niet zo hard op als eerder werd voorspeld. Veel huishoudens hebben tijdens de coronacrisis kunnen sparen. ABN AMRO houdt er rekening mee dat dit spaargeld voor een deel in woningen zal worden gestopt. Dit kan in de vorm van woningverbetering, extra aflossing op de hypotheek en beleggen in huurwoningen.