Het Economisch Bureau van ABN AMRO verwacht opnieuw een huizenprijsstijging in 2022. “Hoewel aan de hypotheekrentedaling een eind is gekomen, denken we dat de hypotheekrente per saldo laag blijft. Dit betekent dat de huizenprijzen verder kunnen stijgen”, zegt Philip Bokeloh, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO.

Stijging van 12,5 procent

Vorig jaar werd uitgegaan van een huizenprijsstijging van 15 procent, maar voor dit jaar is dit bijgesteld naar 12,5 procent. Voor 2023 verwacht het Economisch Bureau al een stijging van 5 procent. De huizenprijzen blijven dus oplopen, maar dit zal minder hard gaan dan vorig jaar. Het aantal woningverkopen zal door het beperkte woningaanbod in 2022 met 10 procent afnemen. ABN AMRO merkt zelf ook dat er minder vraag is naar nieuwe hypotheken en ziet dat er online veel minder mensen een hypotheekberekening maken.

Weinig mogelijk voor starters

De huizenprijzen stijgen minder hard, maar de aankoopprijzen blijven hoog. Door de aanhoudende krapte op de woningmarkt is er geen doorstroom en zien kopers zich nog steeds genoodzaakt om meer risico te nemen door sneller beslissingen te nemen en boven de vraagprijs te bieden. Hierdoor zullen de prijzen blijven stijgen. Dit is te zien bij bestaande bouw, maar werkt ook door bij nieuwbouwwoningen. De prijzen van nieuwbouwwoningen worden namelijk bepaald door de bestaande bouw, omdat het aantal woningen dat er jaarlijks bij komt maar een klein deel is van het totale woningaanbod. Het gevolg is dat het vooral voor jongeren en starters bijna onmogelijk is om een huis te kopen.

Woningtekort terugdringen

Om de krapte op de woningmarkt tegen te gaan heeft het kabinet de jaarlijkse ambitie van 750.000 nieuwe koopwoningen opgeschroefd naar 100.000. “Hoewel het bemoedigend is dat het aantal ‘harde’ bouwplannen stijgt is het, onder meer door capaciteitsproblemen in de bouw, hoogst onzeker of de bouwambitie van het kabinet te realiseren is”, zegt Bokeloh. Verdergaande maatregelen, zoals een versnelde verlaging van de hypotheekrenteaftrek, ziet hij dan ook eerder als mogelijkheid om een rem te kunnen zetten op de forse prijsstijging van woningen in Nederland.