De cashflow van een bedrijf is de geldstroom die in en uit het bedrijf vloeit. Het is een belangrijke graadmeter om te zien hoe een bedrijf er financieel voor staat. Veel bedrijven hebben wel eens problemen met hun cashflow. Hier lees je de beste tips om cashflowproblemen te voorkomen.

Maak een realistisch cashflow budget
Een goed financieel plan is belangrijk voor het beheren van je cashflow. Maak een gedetailleerde schatting van je inkomsten en uitgaven. Noteer de vaste en de variabele kosten. Houdt rekening met seizoensgebonden schommelingen, markttrends en potentiële risico’s.

Goed debiteurenbeheer
Zorg ervoor dat je een strikt debiteurenbeheer hanteert om ervoor te zorgen dat klanten tijdig betalen. Stuur tijdig facturen uit, stel duidelijke betalingsvoorwaarden vast en volg actief openstaande facturen op. Overweeg ook om te werken met aanbetalingen of gedeeltelijke betalingen vooraf. Heb je te maken met wanbetalers, schakel dan incassobureau Tilburg in.

Onderhandel over betalingsvoorwaarden

Werk je met leveranciers, dan kun je onderhandelen over gunstige betalingsvoorwaarden. Bespreek of je betalingsvoorwaarden kunt krijgen die passen bij je cashflow, waardoor je deze beter kunt beheren.

Creëer een buffer
Zorg ervoor dat je altijd een financiële buffer hebt voor onvoorziene omstandigheden. Een buffer kan je beschermen tegen tijdelijke cashflow-dips of onverwachte kosten. Probeer een reserve op te bouwen door regelmatig een deel van je winst opzij te zetten.

Winstmarges verbeteren
Vaak ontstaan er cashflowproblemen door het hanteren van een te lage winstmarge. Hierdoor komt er niet genoeg geld binnen om te voldoen aan alle betalingsverplichtingen. Vergroot je je winstmarges dan wordt het verschil tussen de inkomsten en de kosten van elk product of dienst groter. Maak een realistische kostprijsberekening en kijk hoe je je winstmarges het beste kunt vergroten.

Houd je cashflow goed in de gaten
Houd je cashflow nauwlettend in de gaten en analyseer regelmatig verschillende financiële rapporten. Identificeer mogelijke knelpunten of trends die de cashflow kunnen beïnvloeden. Door proactief te zijn, kun je tijdig actie ondernemen om problemen te voorkomen.

Neem je uitgaven onder de loep

Het is belangrijk om inzicht te hebben in de uitgaven die je bedrijf doet. Vooral bedrijfskosten die niet direct verband houden met de verkoop van je product of dienst kunnen invloed hebben op je cashflow. Hierbij kun je denken aan telefoonabonnementen of lidmaatschappen. Kijk goed of deze kosten echt noodzakelijk zijn voor het runnen van je bedrijf.

Let op je voorraad
Werk je met voorraden, houd deze dan goed in de gaten. Verkoop je meer dan moet je meer inkopen. Dit kan leiden tot een grotere voorraad. Als er te veel voorraad is, zit er veel geld in producten. Dit geld kun je niet gebruiken en zit op dat moment vast in producten. Daarom is het belangrijk om onder- en overbevoorrading te voorkomen. Je kunt dit voorkomen door de vraag goed te analyseren, leveringstijden te optimaliseren en een goed voorraadsysteem te hanteren.

Boekhouder
Een ervaren boekhouder of financieel adviseur kan je helpen bij het beheren van je cashflow en het identificeren van mogelijke risico’s. Ze kunnen je ook adviseren over belastingen, kostenbesparingen en financiële strategieën.

Vind een investeerder
Soms heeft een bedrijf behoefte aan extra financiering om het werkkapitaal te vergroten. Er zijn allerlei manieren waarop je je bedrijf kunt financieren. Zo kun je bijvoorbeeld op zoek gaan naar een investeerder. Werk je samen met een investeerder dan moet je er rekening mee houden dat deze vaak invloed op de bedrijfsvoering en de financiën van het bedrijf heeft. Het kan ook betekenen dat je een deel van je bedrijf afstaat aan deze zakenpartner. Het aantrekken van een investeerder kan de groei van je bedrijf in een stroomversnelling brengen, maar het is belangrijk om van tevoren goed alle voors- en tegens af te wegen.

Zakelijke lening
Ook een kortlopende zakelijke lening kan een oplossing zijn voor tijdelijke cashflowproblemen. Hierbij is het wel belangrijk dat je van tevoren vaststelt wanneer je de lening kunt terugbetalen. Bijvoorbeeld omdat je te maken hebt met langere betalingstermijnen van klanten. In dat geval weet je dat er geld zal binnenkomen op een zeker moment waardoor je de lening af kunt betalen. Vergelijk de voorwaarden van verschillende zakelijke leningen en houd er rekening mee dat geld lenen geld kost en je rente zult moeten betalen.