De huizenprijzen in Dordrecht zijn het afgelopen jaar flink gestegen. De NVM maakt melding van een gemiddelde prijsstijging van meer dan tien procent in Dordrecht en haar directe omgeving, veel meer dan in minder dichtbevolkte gebieden in Nederland. Geconcludeerd kan worden dat Dordrecht alsmaar populairder wordt als woonplek. Leuk voor de huizeneigenaren en de citymarketing, maar nadelig voor startende huizenkopers.

De huidige huizenmarkt voor starters
Het maakt het er voor jonge huizenkopers in de dop niet makkelijker op om de drie-eenheid huisje, boompje, beestje te verwezenlijken. Voor hen is een woning in deze tijden vaak onbetaalbaar. En als het al lukt om een hypotheek te verkrijgen, moet je nog geld hebben voor de inrichting, badkamer, keuken en witgoed. Zeker voor starters gaat dit op. Nou is een wasmachine kopen iets anders dan een complete keuken. Maar zowel een keuken, badkamer, wasmachine als andere apparatuur moeten aanschaffen is bijna niet meer te doen, als er óók voor een woning de hoofdprijs wordt betaald. Een eigen huis is momenteel voor veel jongeren dan ook een utopie. De prijzen in het hele land gaan door het plafond. Er lijkt al een hele tijd niet eens meer sprake van een plafond en het is eerder de regel dan de uitzondering dat er boven de vraagprijs wordt geboden. Vraag en aanbod bepalen deze stijgingen en die twee lijken nog lang niet bij elkaar in de buurt te komen.

Gemiddeld drie ton voor een woning
Binnen de centrumring van Dordrecht staan momenteel nog geen 1000 huizen te koop en de prijzen daarvan zijn hoger dan ooit. De gemiddelde prijs schommelt rond de drie ton. Een bedrag waar alleenstaanden met een modaal inkomen geen aanspraak op kunnen maken bij een hypotheekverstrekker. Landelijk ligt dat bedrag zelfs in de buurt van vier ton, volgens de site van het NVM, de Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs. In 2015 zat de Dordtse woningmarkt al in de lift, maar op welke verdieping deze gaat eindigen is onbekend. Het lijkt er in ieder geval niet op dat de (onzekerheid van de) coronacrisis de huizenprijzen heeft doen dalen. Maar vóór de coronacrisis in 2020 was de huizenmarkt al behoorlijk overspannen.

Landelijke cijfers
De landelijke cijfers van het eerste kwartaal van 2021 bieden weinig hoop voor kopers. Er worden 6,8 procent minder huizen verkocht als een jaar geleden, er staan bijna half zo veel woningen te koop en de gemiddelde prijs is met 14,8 procent gestegen. De NVM brengt op haar website ook de cijfers voor de regio Dordrecht duidelijk in kaart. Daar is goed te zien in wat voor een enorme hausse de huizenmarkt zich bevindt. Leuk voor de huizenbezitters, die enorme overwaardes in hun nieuwe stulpje kunnen stoppen. Zeer nadelig voor starters en alleenstaanden, laat staan zzp’ers. Zuid-Zeeland, Flevoland, Gelderland, Noord-Friesland en Groningen vertonen nog enigszins milde cijfers, maar Randstadregio’s als Dordrecht en Utrecht blijken ongekend populair.