Bij een moderne tuin denk je aan strakke lijnen, veel structuur en onderhoudsarme beplanting. Een moderne tuin is ideaal als je wel graag wil genieten van je tuin, maar niet te veel tijd wil besteden aan het onderhouden van je tuin. Hoe je een moderne tuin aanlegt, lees je hier! 

Tuinontwerp

Het beste startpunt voor het ontwerpen van een moderne tuin is het maken van een tuinontwerp. Een tuinontwerp kun je zelf maken, maar je vindt ook kant-en-klare tuinontwerpen online. Een tuinontwerp maak je op schaal en van bovenaf. Teken de plaats waar je het terras wil, waar je gazon wil en hoe de borders eruit zien. 

Vormgeving

Een moderne tuin heeft een strakke vormgeving. Het beste kun je strakke geometrische vormen combineren met lijnen. Vooral rechte lijnen doen het goed in een moderne tuin. Maar ook gebogen lijnen kun je gebruiken. Met gebogen lijnen kun je voorkomen dat je tuin een blok vormt. In een moderne tuin is ook de keuze van beplanting erg belangrijk. 

Overzicht

Het houden van overzicht is erg belangrijk in een moderne tuin. Zeker als je tuin niet erg groot is, is het belangrijk om hem overzichtelijk te houden. Dit zorgt voor een ruimtelijk effect. Als je een goed lijnenspel toepast, dan lijkt je tuin groter dan deze daadwerkelijk is. 

Decoraties

Met decoraties kun je de sfeer van je tuin bepalen. Van leuke decoratieve plantjes tot aan tafeltjes en krukjes en andere accessoires. Breng een bezoekje aan het tuincentrum en laat je inspireren. Met decoratie kun je alle kanten op. Je kunt kiezen om bij het minimalistische ontwerp te blijven, maar je kunt ook kiezen voor een huiselijke en warme sfeer.

Rust en harmonie

Het samenspel van geometrische vormen en lijnen zorgt voor rust en harmonie en rust in je tuin. Zorg ervoor dat dit samenspel goed aansluit bij de lijnen van je woning. Ook een waterpartij of vijver benadrukt de sfeer van rust en harmonie. Zeker als je hier subtiel bloembakken en planten omheen plaatst.

Bestrating

In moderne tuinen zie je naast beplanting ook vaak bestrating. Vaak zijn dit grote tegels, gecombineerd met grind of gebakken klinkers. Het beste kun je kiezen voor keramische tegels. Deze geven een mooie moderne uitstraling en zijn onderhoudsvrij. 

Grind

Grind en kiezelstenen worden veel gebruikt bij moderne tuinen. Kies er bijvoorbeeld voor om de helft van je tuin te bedekken met grijze kiezels en aan de andere kant leg je het gazon aan. Een erg mooi gezicht zijn meerdere plantenbakken omringt met grijze of witte kiezels. Dit geeft veel rust en harmonie en in je tuin en zorgt voor een moderne uitstraling.

Onderhoudsvrij en functioneel

Het kenmerk van een moderne tuin is dat deze vaak veel bestrating en onderhoudsvrije beplanting heeft. Houd bij de keuze van bloemen, struiken en planten daarom rekening met het onderhoud. Maak groepen van sterke onderhoudsarme planten en bodembedekkers. Zo houd je ook het onkruid uit je tuin. In plaats van een echt gazon, kun je kunstgras kopen. Zo heb je bijna geen onderhoud aan je tuin. Een moderne tuin is functioneel ingericht. Dit is te zien aan de kaarsrechte paden en ruime terrassen. 

Siergrassen

Ook het gebruik van siergrassen in een moderne tuin is erg populair. Vaak zijn siergrassen de basis van de beplanting. Ook in het najaar geven ze kleur aan je tuin. Je kunt kiezen voor hoge, lage en middelhoge siergrassen. Siergrassen hebben een groen of bruingroen blad dat mooi verkleurt tijdens de herfst. Ze worden hoog en hebben een krachtige uitstraling. Daarnaast zijn ze onderhoudsarm, waardoor ze perfect in een moderne tuin passen. 

Vijver

Het aanleggen van een vijver geeft een extra dimensie aan je tuin. Water is eigenlijk een onmisbaar element in een moderne tuin. Water zorgt voor extra leven en een afwisselende flora en fauna. Vijvers zijn er in verschillende soorten, uitvoeringen en afmetingen. Zorg er wel voor dat je de strakke lijnen en geometrische vormen niet vergeet.

Overkapping

Met een overkapping kun je optimaal gebruik maken van je tuin. Ook als er een flinke bui overtrekt. Een overkapping past goed in een moderne tuin, vanwege het strakke design. De meeste overkappingen bestaan uit hout. Het gebruik van hout en andere duurzame en natuurlijke materialen past goed bij een moderne tuin. 

(Foto: Yan Krukov/pexels.com)