Een boomstamtafel is een meubelstuk waarin design en natuur letterlijk op je tafelblad samenkomen. Daarom is het een tafel die een unieke stijl aan het interieur van je huis, kantoor of werkruimte toevoegt. Dit natuur design is daarom ook erg populair bij stylisten. Hier vind je de styling tips over hoe je met mooie boomstamtafels de sfeer in je interieur brengt.

Een boomstamtafel. Wat is dat?

De naam zegt het al: de boomstamtafel bestaat uit het gedeelte van de boomstam. Deze wordt in de lengte in planken gesneden. De planken zijn stevig, meestal zo’n 4 tot 11 centimeter dik. Het mooie van een dergelijke tafel is dat het tafelblad een karakteristieke eigen vorm heeft zoals die ooit als stam groeide. Een boomstam is natuurlijk niet perfect en dat geeft jouw meubel en daarmee je interieur karakter. Er zitten groeven in een stam en soms een knoest. Maar juist deze kleine oneffenheden maken de tafel een uniek “one of a kind” meubelstuk.

Een boomstamtafel kan uit één stuk bestaan of uit gelijmde stukken boomstam. Deze stukken worden zo gelijmd dat als het hout gaat werken, dit niet de tafel beschadigd. Het tafelblad is meestal bewerkt en voorzien van een vernislaag. Deze laag kan glanzend zijn, maar is vaak mat. Hierdoor blijft het tafelblad zijn natuurlijke uitstraling behouden.

Eikenhout is populair als materiaal voor meubels en wordt ook veelal gebruikt voor boomstamtafels. Het is een houtsoort die onbewerkt ruw is, maar bewerkt een zachte oppervlak krijgt. Het mooiste van eikenhout is de duidelijke nerf structuur. Met name bij de boomstamtafel zie je dit goed en dit geeft de tafel die natuurlijke uitstraling.

Mooi rustiek in verschillende interieur trends

Een boomstamtafel kan verschillende onderstellen hebben, vaak is dit van staal. Deze combinatie van natuurlijk materiaal met een strak modern onderstel maken dat je de tafel in veel verschillende interieurstijlen kan gebruiken. Ook is het een mooi meubelstuk in een nieuwe woning of kantoor. Zo past het in een moderne landelijke stijl met houten stoelen of banken. De populaire industriële stijl is ook een mooie combi met de boomstamtafel. Zo breng je een natuurlijk rustiek element in een interieur met vintage fabriekslampen en stalen wandkasten.

Wat voor stoelen passen bij een boomstamtafel?

Een boomstamtafel is een stevige brede tafel met een robuuste uitstraling. Met wat voor stoelen je de tafel combineert, ligt natuurlijk een beetje aan je interieurstijl en de functie van de tafel. Werk je er veel aan of is het een eettafel? Aan de boomstamtafel kun je in ieder geval een paar stevige stoelen plaatsen. Mooie fauteuils van leer of nepleer passen bijvoorbeeld perfect. Het is mooi om het onderstel van de stoelen te laten matchen met dat van de tafel.

Welke kleuren combineren goed bij een boomstamtafel?

Het hout van het tafelblad heeft een neutrale, lichte kleur. Door de vernislaag kan deze wat donkerder zijn. Het is zelf even kijken wat je voorkeur heeft. Hout geeft door het materiaal en de kleur ook een warme uitstraling. Door deze vrij neutrale en warme kleur is het goed te combineren met de verschillende kleuren die op dit moment trendy zijn. Het fijne van de natuurlijk houtskleur is dat deze ook tijdloos is en daardoor ook vaak perfect past als je ineens de kleuren in je interieur gaat updaten.

Warmte aanbrengen bij wat koele kleuren

Door de warme neutrale kleur, combineert een boomstamtafel mooi als warme tegenhanger van koele kleuren. Dit kan bijvoorbeeld met grijs in verschillende tinten, of een interieur met strakke witte wanden.

Rust en natuurlijk

Kleurrijk is helemaal een trend van de laatste jaren met verschillende pasteltinten of vrolijke kleuren. Ook met deze kleurrijke interieurstijlen combineert de natuurlijke en neutrale kleur van het hout goed.

Licht tegenover donkere kleuren

Verder zorgt de lichte kleur van het tafelblad voor letterlijk wat verlichting in je interieur. Donkergroen en petrol blauw zijn echte trendkleuren van deze tijd die een ruimte sfeer geven. Maar zonder een tegenhanger met een lichte kleur zoals eikenhout gauw somber kunnen worden.

Welke materialen en texturen zijn een mooie combi met een boomstamtafel?

Het is duidelijk: een boomstamtafel zet een opvallende toon in je interieur. Maar het is tegelijk ook een meubelstuk wat goed te combineren is met verschillende materialen en texturen. Goud en andere metalen maken bijvoorbeeld een mooie match met hout. Een lampenkap, een grote vaas of plantenbakken in metaalachtige materialen staan daarom mooi op je boomstamtafel.

De textuur van nerven in het tafelblad matched ook mooi met andere egale texturen zoals een gekleurde wand of een pvc vloer. Of wat denk je van een houten vloer? Hout op hout kan een beetje teveel van het goede zijn. Toch kan het ook een match zijn als de kleur hetzelfde is.

Een boomstamtafel is een meubelstuk wat uniek is en goed te combineren is in diverse interieurs. Het is bovendien een tafel die weinig onderhoud vergt. Dit maakt het nu al een klassieker in de moderne huis- of werkkamer.