Kan jij je ook zo ergeren aan dat ene vetkwabje dat zichtbaar wordt als je naar voren buigt? Of ben jij een vent, waarbij het band van de onderbroek dubbel komt te zitten door je buik? Er zijn in het dagelijks leven een hoop momenten waarop mensen het idee hebben dat ze te dik zijn. Een vervelende gedachte, zeker omdat jouw omgeving vaak zal zeggen dat het wel meevalt. Het is moeilijk, maar toch wil je er iets aan doen. Je vetpercentage verlagen gaat echter niet vanzelf. Helaas heb je het deels zelf in de hand en moet je er, als je het echt wilt, zelf iets aan gaan doen. Om jou hiermee te helpen geven je we in dit artikel 5 tips.

Minder calorieën niet direct de oplossing

Het verminderen van het vetpercentage lijkt op het eerste gezicht een niet al te ingewikkelde happening. Je zult waarschijnlijk denken dat het innemen van minder calorieën al snel tot de gewenste oplossing leidt. Je kunt wel minder calorieën innemen, het gaat echter ook de soort voeding en drinken dat je binnen krijgt. Daarbij blijkt uit vele onderzoeken dat deze voeding in werkelijkheid nog belangrijker is dan de benodigde lichaamsbeweging. Hieronder geven we je 5 praktische tips om je mee te helpen.

1.Eet de juiste voedingsstoffen

Jij hebt de wens het vetpercentage te verminderen. Daarom is het belangrijk dat je maar een beperkt aantal calorieën per dag mag innemen. Het is daarom belangrijk dat je binnen dit aantal de juiste afwegingen maakt. Je kunt namelijk wel weinig calorieën op een dag nemen, maar als dit alleen uit een zakje chips bestaat heeft het alsnog geen zin. Eet daarom zoveel mogelijk groente, fruit, vitamines, mineralen en vezels. Laat het snoepgoed dus staan en neem zo min mogelijk suikers in. Check daarom ook altijd de hoogwaardige voedingsstoffen. Dit zorgt voor het gebrek aan honger, terwijl het ook nog eens gezond is.

2.Eet voldoende eiwitten

Het tweede punt waar je op moet letten qua voeding is het voldoende innemen van eiwitten. Dit is in eerste instantie goed voor de spieropbouw, maar spelen ook een belangrijke rol in het verlagen van het vetpercentage. Het helpt de spiermassa namelijk zoveel mogelijk in stand te houden, terwijl het ook zorgt voor een meer verzadigd gevoel. Je zit sneller vol, waardoor je minder snel de neiging tot snacken krijgt.

3.Water drinken

Het lijkt een inkoppertje. Het drinken van meer water is misschien wel een van de belangrijkste punten voor een gezonde voeding. Een glas cola per dag verziekt een heel dieet. Terwijl je toch echt zo’n 2 liter water nodig hebt per dag. Zorg daarom dat je altijd een koude fles water in de koelkast hebt staan, zodat je niet aan onaangenaam warm of lauw water hoeft te slurpen. Spreek met jezelf af dat die 2 literflessen echt op moeten. Ook dit kan weer helpen tegen de trek.

4.Eet meer groente

Het is al eerder genoemd, maar het eten van groente is enorm van belang. Groenten bevat erg weinig calorieën en kan daarnaast ook voor een gebrek aan trek zorgen. Wanneer mensen proberen af te vallen, dan proberen zij vaak zo min mogelijk te eten. Op zich geen gekke gedachte, maar je kunt eigenlijk beter een stuk groente eten dan helemaal niets. Uit een wortel of bijvoorbeeld een broccoli kun je al zoveel meer juiste voedingsstoffen. Zie een stuk groente dus als een extra snack, waardoor je niet helemaal met een lege maag komt te zitten.

5.Gecontroleerd bewegen en trainen

Zoals bekend is voeding meer van belang dan het bewegen. Dit wil echter niet zeggen dat je helemaal niet moet bewegen. Natuurlijk draagt dit bij aan het verliezen van de nodige vetjes. Het is echter wel belangrijk dat je dit op de juiste manier doet. Zo is de combinatie tussen krachttraining en cardio een hele goede. Wat te denken van het ‘buikspierkwartier’ gecombineerd met een half uurtje hardlopen of gebruik maken van de loopband?

Voor niets komt de zon op

Je zult zien dat als jij jezelf aan bovenstaande punten houdt, dat je vet gaat verliezen. Het vereist wel een ijzeren discipline, waarbij gevaar altijd op de loer ligt. Waarschijnlijk kom je ook genoeg in aanraking met vrienden of familie die net wel even een biertje of patatje nemen. Bedenk echter waarvoor je het doet en besef dat jij je echt beter voelt als je wat vet verliest. Dit is misschien nog wel het allerbelangrijkste. Niet alleen fysiek ga je erop vooruit, maar zeker ook op het mentale gebied. Onthoud echter goed dat voor niets de zon op komt en dat je er dus echt zelf iets aan moet doen.

(Beeld: unsplash.com)