Besparen op energie en zo geld besparen, dat wil iedereen wel. De gemeente Dordrecht biedt geen subsidies voor duurzame energieopwekking of energiebesparing aan. Toch zijn er een aantal maatregelen beschikbaar voor huiseigenaren die hun huis graag willen verduurzamen en geld willen besparen op hun energierekening.  Hieronder de verschillende mogelijkheden.

Overstappen naar een andere energieleverancier

Om geld te besparen op de energierekening volstaat het soms al om gewoon over te stappen naar een andere energieleverancier. Een energievergelijker vergelijkt alle energieleveranciers uit de regio en zoekt de goedkoopste leverancier. Energie vergelijken kan al snel leiden tot een besparing van honderden euro’s per jaar.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland biedt eigenaren van een koopwoning, die eveneens fungeert als hun hoofdverblijf, de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing aan. De subsidie mag gebruikt worden voor het toepassen van enkele maatregelen om een huis duurzamer te maken. De subsidie is van toepassing op vijf soorten isolatiemaatregelen, namelijk bodem- of vloerisolatie, zolder- of dakisolatie, isolerend glas, spouwmuurisolatie en gevelisolatie. Ook voor de aankoop van zonneboilers, warmtepompen en een aansluiting op het warmtenet kan er gebruik gemaakt worden van deze subsidie.

Laag btw tarief op de arbeidskosten voor het isoleren van een woning

Voor het aanbrengen van isolatiemateriaal aan muren, daken en vloeren bij een woning ouder dan twee jaar rekent de Belastingdienst het 9%-tarief aan op de arbeidskosten. Materialen zoals glaswol, piepschuim, steenwol, eps parels en isolatieglas vallen onder deze regeling. De regeling is niet van toepassing op materialen zoals riet, kozijnen en deuren. De materialen zelf worden wel aangekocht aan het normale tarief van 21 procent btw.

Energiebespaarlening Particuliere Woningeigenaren

Een huis verduurzamen kan al snel een dure grap worden. Om energiebesparende investeringen aantrekkelijk te kunnen financieren, biedt het Nationaal Warmtefonds een Energiebespaarlening aan. Zo wil de overheid particulieren stimuleren om hun huis te verduurzamen. Het Nationaal Warmtefonds leent €2.500 tot €65.000 uit tegen een aantrekkelijke rente en met een looptijd van 7 jaar tot 20 jaar. De regeling geldt enkel voor huiseigenaren waarvan de woning waarop de lening betrekking heeft hun hoofdverblijfplaats is. De maximale leeftijd van de aanvrager ligt op 75 jaar. De maatregelen waarvoor de lening wordt toegekend, moeten worden uitgevoerd door een installateur of een aannemer. Voor de financiering van zonnepanelen kan slechts 75 procent van de lening worden gebruikt.

Terugverdientijd van zonnepanelen berekenen

Wie zonnepanelen wil leggen, raadpleegt op voorhand best even de Zonatlas. Deze atlas geeft voor alle daken binnen Dordrecht aan of het dakvlak geschikt is voor het opwekken van zonne-energie en zodoende of het dak geschikt is om zonnepanelen te installeren. Ook is voor elk dak de terugverdientijd van de financiering van zonnepanelen berekend.